Ong.thanaong / Shutterstock

‘Eenzijdige focus op geld kost samenleving 29 miljard euro per jaar’

'Moet je je voorstellen hoeveel spullen je daarvan kan kopen'

Het gebruiken van geld als maatstaf voor alles kost de samenleving zeker 29 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

“De eenzijdige focus op geld zorgt ervoor dat mensen vervreemd raken van hun arbeid en van hun sociale omgeving”, legt psychologisch econoom Bert Bokhoven uit. “Dat lijdt tot productiviteitsverlies en wat daarvan de gevolgen zijn laat zich raden: heel heel veel geld dat in rook opgaat.”

Bokhoven neemt een slok water. “29 miljard, dat is per huishouden 3670 euro door de gootsteen. Alleen maar omdat we geld het allerbelangrijkste in het leven vinden. Moet je je voorstellen hoeveel meer spullen we hadden kunnen kopen als we zouden beseffen dat welzijn niet zoveel met geld te maken heeft.”

Beleef opnieuw het jaar met het betrouwbaarste jaaroverzicht – bestel nu 2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, dan woorden! Hoeveel tijd we met z’n allen wel niet verspillen aan woorden. Bijvoorbeeld om te zeggen dat “z’n” genderbevestigend is en “wel niet” een contradictio in terminis is, of juist dat we de rafelrandjes in onze taal moeten koesteren en bovendien heb je niks beters te doen om je met zulke randzaken bezig te houden, en al die woorden die aan voetbal en de Top 2000 worden besteed. Als je al die woorden zou afschaffen zouden we tijd overhouden om het complete Wilhelmus uit ons hoofd te leren (lees: in ons hoofd).

Reageer
gravatar

Simpel, wie zich te druk maakt om geld zit niet lekker in het vel en geeft aan de andere kant minder geld uit maar produceert aan de ene kant minder. Uiteraard heb ik daar geen last van. Ik produceer niets, geef alleen maar geld uit dat ik nooit verdiend heb en zit dus automatisch altijd lekker in het vel. Daardoor ben ik van essentieel belang voor de Nederlandse economie. De belastingdienst en het Ministerie van Financiën weten dat ook, vandaar al mijn vrijstellingen.

gravatar

Ach, BRAVO, geachte redactie, eindelijk ziet u het in: over alle onderwerpen dus OOK over GELD en onze eenzijdige focus erop willen wij hier prof dr. ir. Bert Bokhoven (tevens een geweldige trendlistener) aan het woord. Dus niet een onbekende econoom, neen, Bokhoven, Bokhoven en nogmaals Bokhoven, dat is wat wij als lezers wensen. U heeft dit dus ingezien gelukkig en u zult dan ook zien dat er binnenkort zich weer veel nieuwe mensen gaan aanmelden voor een abonnement!! Nogmaals: BRAVO!