iurii/Shutterstock.com

Booreiland maakt zich zorgen over afhankelijkheid van olie

Het steenrijke Booreiland maakt zich grote zorgen over zijn afhankelijkheid van olie. Volgens de regering is het economisch niet verantwoord om zo te leunen op één exportproduct. “Als de wereld overschakelt op duurzame energie, stort onze hele economie in.”

“Hier op Booreiland werkt 98 procent van de inwoners in de olie-industrie”, vertelt de Boregaskische premier Henry Morrison. “Dat is iedereen behalve Bert, die koffie verkoopt in de kiosk. Maar ook hij is op zijn beurt weer afhankelijk van de olie, want zijn klanten werken allemaal wel in de olie-industrie. Het is zonneklaar: als de olieprijs daalt komt hier de hele Boreilse bevolking zonder werk te zitten.”

De premier heeft nu een masterplan opgesteld om minder afhankelijk te worden van het zwarte goud. “Ik heb miljarden beschikbaar gesteld om te investeren in niet olie-gerelateerde industrieën. Voorheen werden alle winsten gestoken in manieren om nog meer olie op te pompen. We dachten er niet bij na, de bomen groeiden tot aan de hemel. Nu hebben we ingezien dat de focus moet worden verlegd naar de sectoren van de toekomst: ICT, toerisme en influencer-marketing.”

De Boren zelf zijn vooralsnog weinig enthousiast over de nieuwe plannen van de premier. “Ik verwacht eigenlijk niet dat de olie-inkomsten de aankomende jaren zullen dalen”, zegt Borenaar Howard Enright. “De laatste tijd hebben we juist heerlijk geboord met z’n allen.” Ook Girra Hoewel, een Boriginal –  een oorspronkelijke bewoner – ziet weinig heil in een koerswijziging. “Straks komen de toeristen massaal deze kant op en gooien ze hun selfiesticks in de Heilige Productieput. Dat zou het einde betekenen van ons mooie eiland.”

Beleef opnieuw het jaar met het meest betrouwbare jaaroverzicht – bestel nu 2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik en mijn schimmel zitten ook flink in de olie na avondenlang in allerlei omstandigheden uitvoeren van schoenwaardigheidproefnemingen (shoe worthiness tests, Red.) van de echte, overheerlijke, klassieke (vintage, Red.) Schiedamse jenever (Dutch gin, Red.).

Reageer