Tweedekamer video's/YT.com

Kabinet zet alles op alles om politieke slachtoffers te voorkomen

Het kabinet zal alles op alles zetten om te voorkomen dat de Irak-affaire tot politieke slachtoffers leidt. “Er zijn al zoveel mensen om het leven gekomen, laten we nu vooral voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen”, aldus premier Rutte.

“Natuurlijk weet je dat je het risico loopt op politieke slachtoffers op het moment dat je mee gaat doen aan een oorlog”, legt Rutte uit. “Maar het is onze morele plicht om dat risico tot een minimum te beperken.”

D66-Kamerlid Belhaj riep het kabinet op de Kamer voortaan wel juist te informeren over de gang van zaken. “Anders wordt het voor ons wel heel lastig om niet per ongeluk een paar bewindspersonen vroegtijdig uit het politieke leven weg te rukken. Alleen zo kunnen we een tweede Srebrenica voorkomen. Wat daar gebeurd is heeft een heel kabinet de kop gekost. Zoiets mag nooit weer gebeuren.”

Download nu de app van De Speld!

Minister Ank Bijleveld vindt niet dat er te lichtzinnig omgesprongen moet worden met het juist informeren van de kamer: “Het is een illusie om te denken dat alleen verantwoordelijke bestuurders getroffen worden op het moment dat er een politiek bommetje afgaat. Het gaat minstens net zo vaak om ministers die gewoon de pech hebben gehad dat ze net op de verkeerde tijd op een verkeerde functie worden benoemd. Om er zeker van te zijn dat er geen onschuldige slachtoffers vallen is het het beste om nooit aan verantwoording te beginnen. Maar als je dat niet doet en ze komen erachter, dan gaan er koppen rollen.”

Beleef opnieuw het jaar met het meest betrouwbare jaaroverzicht – bestel nu 2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *