Studio Speld/Shutterstock.com

Stikstof-uitspraak brengt plan om grote toren van mest te bouwen in gevaar

Op last van de rechter moeten verschillende woningbouwprojecten worden stilgelegd wegens de grote hoeveelheid stikstof die wordt uitgestoten. Dit brengt tientallen plannen in gevaar: in de infrastructuur, woningbouw, landbouw en onder mensen die een grote toren van mest willen bouwen.

Over twee jaar zou het zover zijn. Een gigantische piramidetoren van gazonmest, uitkijkend over het centrum van Espel. De mestberg zou dé trekpleister moeten worden van het dorpje in de Noordoostpolder.

Inwoners vrezen voor het ergste. “We hebben lang nagedacht over een leuke manier om Espel op de kaart te zetten en kwamen toen op een enorme berg die volledig bestaat uit dierenpoep. Als dat nu niet door kan gaan, moeten we ons afvragen of we niet doorslaan met die milieuregels”, zegt inwoner Fred van Dortelaar. “Het is afwachten. We weten natuurlijk nog helemaal niet zeker of deze mestflat van tientallen meters hoog het maximale stikstofgehalte zal overstijgen, maar spannend is het zeker.”

Inwoners zijn bang dat de toren van mest die tot de hemel moet reiken enorme vertraging zal oplopen. “Eigenlijk hebben we die toren nu nodig. ‘s Werelds grootste urinevijver heeft ook al vertraging opgelopen dankzij de strengere normen voor ammoniak. Zo komt er nooit iets van de grond.”

De inwoners hopen dat de minister snel tot een oplossing kan komen. “Waarom moet Nederland altijd het braafste jongetje van de klas zijn als het aankomt op het verbieden van enorme hoeveelheden dierlijke lichaamssappen?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik had een net iets te grote kapsalon gegeten waardoor ik een iets grotere bolus had gedraaid dan normaal. Krijg ik van de gemeente gewoon een brief dat ik te veel stikstof uit stoot in mijn woning. Waar gaat het heen met deze wereld…

Reageer
gravatar

Vanwege het klimaat gaat het stapelen van politieke lijken niet door. De VVD als hoofdleverancier van het bouwmateriaal was altijd al tegen het ludieke plan. Of het stapelen in Brussel doorgaat is nog onbekend.

Reageer