Mangostar / Shutterstock

Zzp’er: ‘Ik vertrouw pensioenstelsel niet meer, dus ik ga niks opbouwen’

De 33-jarige freelance webredacteur Lauren de Waard heeft zich grondig verdiept in het Nederlandse pensioenstelsel en hakte de knoop door: ze gaat niets opbouwen. “Als je ziet dat de dekkingsgraad van ABP op 88,6 staat dan moet je wel knettergek zijn om serieus werk van je pensioen te maken.”

De Waard is nu op een leeftijd dat ze serieus moet nadenken over haar pensioen. “Ik heb een hele week vrij genomen om tot op de bodem uit te zoeken hoe de pensioenfondsen ervoor staan. Kijk, de beleggingswinsten waren goed: een rendement van 2,5 procent is in principe best oké. Dan denk je: leuk om op je oude dag een pensioen te hebben.”

Maar voor De Waard werd het duidelijk dat het opbouwen van pensioen een stomme zet was toen ze de discontovoet bekeek. “Ik ontdekte dat de discontovoet onwaarschijnlijk laag is. Het kan dan niet anders dan dat pensioenfondsen het mes in de pensioenen zetten, als ze hun dekkingsgraad op een acceptabel niveau willen houden, om maar niet te beginnen over banksparen. Dus dat doe ik dan ook niet.”

Gelukkig heeft De Waard een goed alternatief gevonden. “Ik stop gewoon twee keer per maand tien euro in een oude sok.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Een goede erfenis van de vorige generatie”. Hoe doe je dat? “Begeleid” jij vermogende ouderen in jouw familiekring versneld naar een humaan einde van hun voltooide leven of help je ze na een indringend gesprek en een glaasje water, met het innemen van de Pil van Drion? Uiteraard na gecontroleerd te hebben of je in hun testament staat

gravatar

Wat bedoelt :Lauren de W. nu met haar ambivalente uitspraak over: “twee maal per maand tien Euro in een oude sok”? Stopt zij twee maal maandelijks een bejaarde buurman € 10,- toe als aanvulling op diens chronisch ontoereikende AOW, of spaart zij € 20,- p0er maand in oud textiel? Qua rendement maakt dat niets uit ,l de scheidende Draghi heeft, in nauwe samenwerking met leidende financiële instanties besloten de spaarrente te verlagen tot 0,00325 %. Vele minima zullen nu de hongerdaad sterven, maar het is een troost te weten dat de georganiseerde misdaad nu een zorgenvrije toekomst tegemoet gaat. .

Reageer
gravatar

Draghi is ontmaskerd als een drag (spreek uit: drek) queen , die als nevenfunctie van zijn parttime baan bij de ECB participeert in zowel de Cosa Nostra als de N’Drangetha die beiden gelden uit het Europees ontwikkelingsfonds doorsluizen naar hun aller capo di tutti capi: Sylvio Berlusconi. Deze laatste vestigt zich binnenkort in het behaaglijke belasting klimaat dat Nederlandse kabinetten zo genereus bieden aan mondiale belastingvluchters.

gravatar

Leer dan ook Chinees. Of doe als ik – huur iemand in die Chinees begrijpt.
Overigens – welk Chinees is het dat u niet begrijpt? Kantonees, Mandarijn of Hakka?

gravatar

Nu de herhaling door de redactie is verwijderd, zal ik de verdwenen herhaling maar herhalen:
‘Gelukkig heeft De Waard een goed alternatief gevonden. “Ik stop gewoon twee keer per maand tien euro in een oude sok.”’