Shutterstock / antoniodiaz

Shutterstock / antoniodiaz

Pensioenstelsel begint met crypto om jongeren te interesseren

Het pensioenstelsel gaat op de schop: fondsen gaan een deel van de pot investeren in cryptovaluta om jongeren geïnteresseerd te krijgen in hun pensioen. Door de fluctuerende koers van hun oudedagsvoorziening in een app inzichtelijk te maken gaan jongeren naar verwachting zeer actief hun pensioen bijhouden.

Een woordvoerder van het ABP licht de plannen toe: “Door jongeren een ‘pensioen wallet’ toe te kennen, die grotendeels gevuld is met Ethereum en Dogecoin, blijven zij geïnteresseerd in hun ‘retirement’ en is het niet meer iets waar alleen oudere generaties zich mee bezighouden.” Het grootste Nederlandse pensioenfonds gaat tevens aan de slag met non-refundable tokens. “Hopelijk stuwt de ongrijpbaarheid van NFT’s de magie van de pensioenpot zo hoog op dat zelfs pubers zich erin gaan verdiepen.”

Over de keuze van de cryptovaluta wordt nog gediscussieerd. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor Ethereum vanwege zijn programmeerbaarheid. In de Eerste Kamer valt de keuze door de lage productiekosten eerder op de Dogecoin. Ook zijn veel Eerste Kamerleden voor de meer klassieke en in hun ogen daarmee veiligere Bitcoin als cryptovaluta bij uitstek voor het Nederlandse pensioenstelsel.

Dankzij de volatiliteit van bitcoin op de beurs moeten jongeren zich vanaf nu wel bezig blijven houden met hun pensioen. Naast het pensioenpotje wordt ook de pensioenleeftijd gekoppeld aan de schommelingen van cryptovaluta. Mocht de waarde van bijvoorbeeld Ethereum kelderen, dan kan het zomaar zijn dat mensen die nu onder de 45 zijn tot hun honderdzeventiende door moeten werken.

Een risico van de overstap is dat deze in één keer goed moet gaan. Anders is er een kans dat jongeren nooit zullen werken voor hun pensioen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat heb je nou tegen meer elektriciteitsverbruik?
Het elektriciteitsgebruik van de nodige internetverbindingen schijnt wereldwijd alles bij elkaar door sl*chts honderden windmolens geleverd te kunnen worden, als het flink waait.
Je hebt toch niks tegen windmolens, Mill?