CPB: onze cijfers hebben geen enkele voorspellende waarde

'37'

Volgens de jaarlijkse doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) hebben hun cijfers geen enkele voorspellende waarde. “Ik kan wel zeggen 23, maar het is niet duidelijk hoe dat zich dit jaar gaat ontwikkelen”, zegt Laura van Geest, directrice van het CPB.

Als voorbeeld noemt Van Geest de koopkracht. “Bij koopkracht denk ik aan 319, maar het is niet duidelijk wat dat in de toekomst gaat betekenen. Groeit hij naar 731 of gaan tweeverdieners uit Brabant met een bovengemiddeld inkomen en een huisdier er juist 0,5 op achteruit? We weten het niet. Het zijn cijfers.”

Er zijn volgens Van Geest te veel onzekere factoren. “We weten bijvoorbeeld niet wat de invloed zal zijn van de Brexit, maar de meeste onzekere factoren kennen we niet. Gelukkig hebben we wel cijfers. Heb ik je deze 0,3 al eens laten zien?”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er is om vanmiddag 14.46 uur een daling van twee procentpunt of een stijging van een half procent, maar in het algemeen vinden de meeste respondenten zes wel een mooi cijfer, eenderde wordt ook gewaardeerd, maar voor zeventiende en de wortel uit dertien is nauwelijks belangstelling.

Reageer
gravatar

There are lies, big lies and statistics.
Het begint allemaal al in het basisonderwijs. De juf pakt duim en wijsvinger, zegt 2, pakt vervolgens de pink, ringvinger en middelvinger bij elkaar, roept 3 en vraagt dan wat dat bij elkaar is. “Vijf!”, roepen de meeste kinderen dan, al helemaal doorgeprogrammeerd. Eén jongetje roept dan “Een hele hand vol vingers!”, maar daar wordt alleen maar om gelachen. Dan roept een klein jongetje met een brilletje achter in de klas: “Dat hangt er vanaf. Als je duim als basis-eenheid neemt, is ongeveer 5,5 maar als je de middelvinger als eenheid neemt, is het niet meer dan 4”. Dan roept de juffrouw dat ie het niet begrijpt. Een vinger is een vinger en een duim telt ook als een vinger en dus zijn het 5 vingers en is het antwoord 5!
Ongeveer 30 jaar later hoort dat jongetje van zijn manager dat hij 20 FTE’s moeten ontslaan. “Kan niet minder. Anders gaan we failliet. De oudsten er het eerst uit, want die zijn duursten en willen ook niet mee in de veranderingen.” . Dat jongetje denkt dan zoiets als: “Je bedoelt dus echt dat Jan, die hier al 40 jaar heeft gewerkt heeft en over 5 jaar met pensioen kan, nu ontslagen wordt? En Herma, 30 jaar in dienst, 55 jaar, net gescheiden met 4 kinderen die nooit een baan weer krijgt? En Herman? ‘t Is een lastige kerel, maar heeft wel hele goeie ideeën, die ook weg? En … En ..”

Bedrijven blazen hun stank en giftige gassen de lucht in, laten hun chemische rotzooi de rivier in stromen en stoten dan ook nog eens ‘overtollige’ mensen af als afval naar de sociale voorzieningen die we allemaal met elkaar betalen en de hele grote ontduiken en ontwijken zoveel mogelijk alle belasting.
Dat allemaal omdat we kinderen op school al leren afstand te nemen van de werkelijkheid en ze leren dat de werkelijkheid de cijfers zijn en niet de vingers zelf. Niet zo slim allemaal.

gravatar

Mijn taille meet 70 centimeter en mijn heupen 100 centimeter. dezelfde maten als Jessica Alba, Kate Moss.en Marilyn Monroe. Bovendien heb ik blond haar, volle lippen, sterke jukbeenderen, een kleine neus en fijne wenkbrauwen, zoals Kate Middelton, Angelina Jolie, Jennifer Ariston en Megan Fox. En ik heb borsten als Kim Kardashian. Helaas moet ik eerlijk zeggen dat ik één grote lichamelijke afwijking heb. Ik heb een jubelteen.

gravatar

Met het opkomende fascisme als het onvermijdelijke gevolg van de aanhoudende nadruk op materiële waarden door de commercialisering, en nu de planeet zelf op het spel staat, krijgen de woorden van de Ruimtebroeders op dit kruispunt in de menselijke geschiedenis, nu we ons actief moeten uitspreken tegen beleid dat verdeeldheid en haat zaait, een bijzondere urgentie: “Wij zijn er om jullie te helpen, maar daarvoor hebben we jullie unanieme [d.w.z. onvoorwaardelijke] instemming nodig.

Reageer
gravatar

Maitreya: “Ruimtebroeders”, deze uitdrukking bracht mij George Adamski in herinnering die in de vroege jaren ’50 de pers haalde met zijn vriendschap met Venusiaanse vrienden. En met de profeet Elia die niet stierf maar door een hemelse , vlammende, wagen werd weggevoerd. Wellicht had Erich von Däniken dan toch gelijk.