Smeerjewegproducties / Shutterstock

Smeerjewegproducties / Shutterstock

Sinterklaas weigert plannen door te laten rekenen door CPB: ‘Hoe gaat die man dit betalen?’

Er klinkt flinke kritiek nu Sinterklaas dit jaar weigert om zijn plannen door te laten rekenen door het CPB. Volgens critici zou de Goedheiligman, die binnenkort weer naar Nederland komt, “onrealistische en onhaalbare plannen” voorschotelen aan kinderen.

“Het is volstrekt onduidelijk hoe hij dit allemaal wil klaarspelen”, zegt econoom Sarina Verstouwen. “PlayStations, trampolines, hier en daar een paard, het lijkt alsof de bomen tot in de hemel groeien. Maar waar gaat hij dat van betalen? Er was een innovatiepotje om de stoomboot te verduurzamen, dat geld gaat nu naar cadeaus. Verder heeft hij een paar kleine bezuinigingen op stoute kinderen, maar zoals Sinterklaas al zei: de meeste kinderen zijn dit jaar uitzonderlijk braaf geweest. Dus daar valt financieel ook niet veel te winnen.”

Sinterklaas, een man die normaal bekend staat om zijn transparantie en openheid, valt hiermee volgens het CPB flink door de mand. “Het is volstrekt verwerpelijk dat hij zijn plannen niet wil laten doorrekenen. In Het Grote Boek zien we ook alleen maar losse ideeën, maar nergens een sluitende begroting. We moeten niet toe naar een situatie waarin de Sint belooft elke wensenlijstje in te willigen.”

Ook de Kerstman heeft zijn plannen niet laten doorberekenen. Volgens het CPB heeft hij “traditiegetrouw wel giften en subsidies” uit het buitenland, maar het is niet duidelijk om welke bedragen het gaat. Daarnaast is hij jaren geleden een partnerschap aangegaan met Coca-Cola, een niet onomstreden deal waar hij een groot deel van zijn inkomsten aan dankt.

Alleen Sint-Maarten heeft zijn beloftes dit jaar laten doorrekenen. “En die heeft duidelijke keuzes gemaakt”, zegt Verstouwen. “Sint-Maarten laat kinderen zelf snoep ophalen en geeft maar de helft van zijn mantel weg.”“Ik wil geen indianenverhalen over mijn begroting in de media”, zegt Sinterklaas zelf. “Uiteindelijk zullen jullie op 5 december zien hoe ik het allemaal bekostigd heb. Als ik het laat doorrekenen is het geen verrassing meer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoogste tijd voor een Sonja Barend interview in de Rode Hoed met Mick Jagger als sidekick; prangende vragen kunnen dan gesteld worden. Waarom Robert de Niro, beste Johannes Pieter, langs de Rijn en Maas willen we earl grey en geen chinese thee, nee verder geen vragen. Oh ja die HotemmeTot met plaksnor en elektronisch scheurijzer is die al uit geschaatst?, heeft mijn pa gestemd. En die drukdoor, die vader van de grutten, is dat dan wel Scrooge? Zijn zoon moest rechtzitten als een stokstraatje tot zijn oog eruit viel, ga u maar naar Station Rotterdam Zuid B, kopieetje van A, dbbel gevouwen stratenplan, lekker hoor met dat plakspul van de roze badkopstoel. Ja mijn zoon kwam barbecuen, die vrouw van de pr is niet mis, hm ja wat was uw vraag ook alweer? Ja die had me hoed gestolen, zat het perkament in dus ja frommel Piet moest ook mee, Rijmpiet heeft een spaakgebrek, Promptie Piet zoekt ideeën, hij wil ook wel s een bontenbal meestal valt ie buiten de boot, Precisie Piet is streng met gpt, minimaal 2/3 minieme foutjes zand kan er niet over, het is geen Spanje hier, schuimrubber werkt niet. o Ja cadeautjes kan allemaal pensioenpotjes leeg, toeslagen schuiven, en dan nogklimaatpotti van 22 miljard. Komt goed, geen probleem hoor nee joh al jaren niet. Taksi, lemousine, paard en koets, klimpieten alles flex. Schoorsteenvegers zijn al geweest, kleine beziniging geen wit paar wel black pony: A little black thing in the snow,
Crying “‘weep! ‘weep!” in notes of woe!
“Where are thy father and mother? Say!”–
“They are both gone up to the church to pray.
“Because I was happy upon the heath,
And smiled among the winter’s snow,
They clothed me in the clothes of death,
And taught me to sing the notes of woe.
“And because I am happy and dance and sing,
They think they have done me no injury,
And are gone to praise God and his priest and king,
Who make up a heaven of our misery.”

Reageer