Maarten / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Ophef om uitspraak Opstelten: ‘Willen jullie meer of minder rechtsstaat?’

Voormalig minister Ivo Opstelten van Justitie is onder vuur komen te liggen, nu naar buiten is gekomen dat hij tijdens een vergadering in 2014 aan zijn ambtenaren vroeg of ze meer of minder rechtsstaat wilden.

Op een uitgelekt filmpje van kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is te zien hoe de minister de vergadering toespreekt. “Willen jullie meer of minder eerlijke processen?”, vraagt hij als eerst, waarop de ambtenaren ‘minder, minder’ scanderen. Waarop de minister de vragen “Willen jullie meer of minder trias politica?” en ‘Willen jullie meer of minder rechtsstaat?’ stelt. Na iedere vraag roepen de ambtenaren “Minder, minder”, steeds uitzinniger.

“Dan gaan we dat regelen”, besluit de minister. Kort nadat het filmpje werd uitgezonden ontstond grote ophef. “Het is walgelijk. Opstelten moet zijn woorden terugnemen”, schrijft iemand op Twitter. En iemand anders: “Als Opstelten alleen maar had opgeroepen om het proces tegen Wilders politiek te beïnvloeden, zou ik dat kunnen begrijpen. Nederland heeft immers een Wildersprobleem. Maar daarom moet je nog niet alle strafzaken op één hoop vegen. Dit is echt een brug te ver.”

De huidige minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus noemt alle ophef overdreven: “Niet alle ministers morrelen aan de fundamenten van de rechtsstaat. Het gaat slechts om een kleine groep rotte appels.”

De rechtsstaat heeft aangifte gedaan tegen Opstelten omdat zij zich beledigd voelt.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je hebt helemaal gelijk Famke, er zijn nog minstens 150.000 Amsterdammers die uit hun huurtoeslaghuizen verdreven kunnen worden. Zo krijgen we plaats voor de 25 expats die in Londen de City en Johnson ontvluchten en de rest kunnen we aanvullen met de laatste migranten uit Turkije, Marokko en Zimbabwanen die na het overlijden van hun bejubelde president vrij mogen uitreizen. .

gravatar

Ach ja., voormalig VVD-minister Opstelten van Justitie. Als er één de boel bedonderd heeft dan is hij het wel. Wat een onbekwame zwetser was dat.

Het is terecht dat meneer Wilders van de PVV destijds uit de VVD is gestapt. 👍🏻👍🏻

Corrie.

Reageer