Jimmy Siu/shutterstock.com

China dreigt tegen Hongkong: ‘Als jullie nu niet ophouden, geven we jullie terug aan Groot-Brittannië’

China heeft een laatste troef ingezet tegen de inwoners van Hongkong. De Chinese overheid heeft gedreigd Hongkong terug te geven aan Groot-Brittannië als de protesten niet snel stoppen. Hongkong was tot 1997 een kroonkolonie van de Engelsen.

Na opnieuw een weekend vol protesten, waaraan zelfs leraren deelnamen, besloot China scenario’s te schetsen die vele malen rampzaliger zijn dan leven onder Chinees bewind. Zo worden via Twitter en Weibo plaatjes verspreid van Boris Johnson en Nigel Farage en worden op de staatstelevisie herhalingen van Geordie Shore uitgezonden. De straten hangen sinds vandaag vol met posters met daarop de verwachte economische groei van het Britse eiland.

“Natuurlijk willen we de burgers niet onnodig bang maken”, zegt de Chinese president Xi Jinping. “Maar we zagen geen andere uitweg meer. De demonstranten schrikken niet terug voor politiegeweld, gevangenisstraffen of mannen met stokken. Waarschijnlijk zijn ze zelfs bereid hun leven te geven voor de zaak. Dreigen met een Engelse overname was onze laatste troef. Bikkelhard, misschien iets te hard, maar we konden niet anders.”

Download nu de app van De Speld!

Inmiddels hebben al meerdere Hongkongse demonstranten besloten de strijd op te geven. Inwoner Lin Wei: “Natuurlijk lopen we in de toekomst het risico dat we worden opgepakt omdat we een afwijkende mening hebben van de Chinese overheid. En misschien mogen we in de toekomst alleen nog reizen naar het buitenland als we ons goed gedragen volgens het sociaal kredietsysteem. Maar hé, we hebben een dak boven ons hoofd en hoeven ons geen zorgen te maken over een gebrek aan medicijnen of de complete ineenstorting van ons land na 31 oktober. Wat hebben we het eigenlijk goed hier.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een zeikerds, die Hongkongers! Een Chinese meerderheid van 50%+1 accepteren ze niet, maar een dergelijke minimale Britse meerderheid wel. Alleen daarom zou ik ze al af willen dragen …

Reageer