neenawat khenyothaa/shutterstock.com

VN-klimaatrapport: voedselverspilling vanaf 2050 waarschijnlijk verleden tijd

Uit een nieuw optimistisch gestemd klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC blijkt dat voedselverspilling door maatregelen als aanhoudende droogte en bodemuitputting in 2050 volledig teruggedrongen kan worden. Waar de afgelopen jaren nog 30 procent van alle voedselproductie verloren ging, verwacht het IPCC dat dit percentage de komende decennia sterk afneemt.

“De verantwoordelijkheid van voedselverspilling werd altijd bij de consument gelegd”, zegt Jeffrey Tarbot, hoofd van het VN-klimaatpanel. “De consument moest minder kopen, z’n eten beter bewaren etc. Maar maatregelen van bovenaf zijn natuurlijk veel effectiever. Dankzij de gerichte strategie van overheden om klimaatverandering te bespoedigen wordt het probleem bij de kern aangepakt.”

Om de overstap te maken naar een verspillingsvrije samenleving is er volgens Tarbot een verandering in denken nodig. Hij wijst daarbij naar gidslanden in armere gebieden van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. “In Zimbabwe en Jemen rust er nu al een enorm taboe op het verspillen van voedsel”, legt Tarbot uit. “Als je daar je restjes zomaar weggooit zul je zelfs zien dat anderen het bijna verontwaardigd weer oprapen. Wat dat betreft hebben wij in het Westen nog een inhaalslag te maken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Inderdaad Truttie, ik kan als verstokte vrijgezel nergens ‘s ochtends enkele sneetjes versgebakken volkorenbrood kopen. Dus moet ik oud brood eten of elke middag de rest van het brood weggooien.

p.s. Aan de eendjes voeren schijnt niet meer te mogen.