Bron: Shutterstock / Tyler Olsen

Deze app laat zien hoe je eruit zou zien als je je gegevens in handen had laten vallen van een schimmig techbedrijf

Een razend populaire app laat zien hoe je eruit ziet als je je gegevens in handen hebt laten vallen van een schimmige Russische databoer. Als je een foto van je gezicht uploadt, laat een algoritme zien hoe jouw gezicht eruit zou zien als je iemand was die totaal niet zorgvuldig met je privégegevens omging. Op social media delen Nederlanders massaal het resultaat van hun make-over.

De 23-jarige Stefano gebruikte de app en zette het resultaat op zijn Instagram. “Ik wilde graag weten hoe mijn gezicht eruit zou zien als ik mijn foto, IP-adres, locatie, toestelgegevens van m’n smartphone en cookie-gegevens zou inleveren. Het lijkt precies! Ik heb mijn familie, vrienden en collega’s meteen aangespoord het ook eens te proberen.”

Gebruikers staan versteld van hoe goed de app is in het veranderen van je gezicht in dat van iemand die slordig met zijn of haar persoonlijke gegevens omgaat. Volgens tech-expert Pauline Zeiber bouwt FaceApp hierin voort op het werk van andere social media. “De basisprincipes zijn exact hetzelfde: zoek een leuk haakje om mensen over te halen hun persoonlijke gegevens met je te delen. Als er maar genoeg mensen zijn die jouw app een leuk idee vinden, dan bouw je een database aan van vrolijk-naïeve gezichten. Het algoritme kan al die gegevens gebruiken om perfect na te bootsen hoe jouw gezicht eruit zou zien als jij je persoonlijke gegevens naar god-weet-wie zou sturen omdat je benieuwd zou zijn hoe je eruit zou zien met de baard van Keanu Reeves.”

Dat is wat de app volgens Zeiber nu zo populair maakt. “Privacyschandalen die worden ontkend en onverschillige gebruikers, dat kennen we inmiddels. Maar hier krijgen mensen echt een kijkje in de toekomst – zó zie ik er dus uit als ik mijn gevoelige data te grabbel gooi voor een like van mijn oude oppas.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kan die zogenaamde professor eens uitleggen wat vaginale schimmel met de genoemde “razend populaire app” te maken heeft en wat dat zo belangrijk maakt dat hij zichzelf twee achtereenvolgende reactiesn veel punten geeft?