Olivier de Klerk/YT.com

Laatste aflevering Sesamstraat heeft als thema: de uitholling van de NPO

“Poehee,” zegt Tommie als hij het nieuws ontvangt dat Sesamstraat gaat stoppen. De geshockeerde reactie van de hond is het begin van de laatste aflevering van Sesamstraat. Het thema: de uitholling van de NPO.

Bert toont zich in deze aflevering kritisch op het stopzetten van de Sesamstraatlicentie. “Natuurlijk is zo’n licentie duur, Ernie, maar je krijgt er ook kwaliteit voor terug. Kijk wat er verder voor troep gemaakt wordt. Ik vind het niet goed dat de NPO met de commerciëlen concurreert met van die hersenlekkend domme programma’s.” Ernie probeert zijn banaanhoofdige huisgenoot als vanouds op te vrolijken: “Nou ja Bert, natuurlijk is de focus op BN’ers in plaats van op journalistieke integriteit of simpelweg kwaliteit ziekmakend, maar als je je ogen dicht doet, zie je daar niets van!”

Koekiemonster is heel verdrietig dat hij elke keer cookievoorkeuren moet aangeven op de site. “Houdt nooit op. Keer op keer klikken. Koekiemonster verdrietig”, zegt Koekiemonster.

Graaf Tel telt vervolgens de onderzoeksjournalistieke programma’s waar niet de halve redactie is wegbezuinigd en Meneer Aart barst tegen Pino uit in een minutenlange tirade over het verdwijnen van VPRO Boeken. “Ja, Pienjo, natuurlijk komt er een primetime cultuurprogramma met Nadia Moussaid voor terug. Maar dat is toch een opzichtige draai aan slecht nieuws. Waarom zou het niet allebei kunnen? Hoe lang blijft zo’n nieuw programma bestaan als het niet meteen massaal omarmd wordt omdat mensen doorgaans alleen kijken wat ze al kennen? En Vrije Geluiden dan? Ga daar maar eens over nadenken Pienjo.”

Elmo probeert te nuanceren. “Elmo denkt dat misschien niet altijd alles hoeft te blijven zoals het is”, zegt de rode pop tegen Grover. “Elmo denkt dat mensen die zijn opgegroeid met Sesamstraat kunnen zich niet voorstellen dat het er ooit niet zou zijn. Maar zou de NPO niet juist creatief genoeg moeten zijn om na te denken over iets nieuws?” Grover is echter hysterisch over het nieuws. Hij rent heen en weer met zijn armen in de lucht. “Ze komen de centjes halen! Alle centjes zijn weg!”

In Ieniemienies knutselclub wordt een protestbord geknutseld waarop staat dat een samenleving die alleen waarde zoekt in geld en productiviteit pas zal weten wat ze verliezen als het wegbezuinigd is. In de laatste minuten wordt nog een stukje Dikkie Dik voorgelezen, maar die kinderen eromheen zijn alweer op YouTube aan het kijken hoe Enzo Knol slijm maakt.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

U moet maar zo denken: het is een offer dat nu eenmaal gemaakt moet worden. Ik ben allang blij als Matthijs van Nieuwkerk behouden kan blijven voor de publieke omroep. Dat geld moet natuurlijk wel ergens vandaan komen.

Reageer
gravatar

Ja mensen die dingen vinden: komt u er maar in met uw onderwerpen waar beter/ook op bezuinigd kan worden. Als we met ons allen goed ons best doen wordt de lijst nog langer dan de Top 2000!

gravatar

Toch is het droevig. Sesamstraat vertegenwoordigt het beste dat we zijn. Het zou niet onderhevig moeten zijn aan de wetten der vergankelijkheid.

Reageer
gravatar

Ze volgen op YouTube kinderachtige twintigers die praten in een “stoer” pubertaaltje vol uitspraken uit populaire Amerikaanse films en series.

gravatar

Nee hoor. Wij proberen gewoon met een stukje emotionele chantage een hoger budget te bedingen,