Shutterstock / ninefotostudios

Wat als de robots leren hoe ze het vakje ‘ik ben geen robot’ moeten aanvinken?

Dat robots zelfstandig kunnen handelen op de beurs, het verkeer kunnen regelen en een eventuele aanval van een atoombom kunnen pareren, wisten wel al. Maar volgens Siebe van Opsand, hoogleraar artificial intelligence aan de Eindhoven University of Technology (een universiteit in Brabant, red.), moeten robots binnen tien tot veertig jaar in staat worden geacht zelf het vakje ‘ik ben geen robot’ aan te vinken op een computerscherm.

Als die angstaanjagende science fiction werkelijkheid wordt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Van Opsand: “We moeten rekening houden met robots die een petitie tegen een nieuwe rotonde in Winssen tekenen, robots die het contactformulier van de NS invullen, robots die zich inschrijven voor nieuwsbrieven over paardenverzorging, Aziatische literatuur of hoe je moet omgaan met een depressie.”

Volgens het bedrijf Captcha, dat het vakje in het leven riep, hoeven we niet te vrezen. Zij stellen dat robots misschien wel slim zijn, maar dat zo’n vinkje in een vakje aanklikken toch even andere koek is. Een onhandige mechanische arm in een YouTube-filmpje kan zoiets nog net, maar een échte robot? Bovendien, zo vraagt een woordvoerder retorisch: “Zou een robot ooit liegen?” Nee, natuurlijk niet.

Voorlopig hoeven we dus niet te vrezen en houdt de robot het gewoon bij zijn oude vertrouwde klusjes: het automatisch afwijzen van een broodnodige bijstandsuitkering, achteruit inparkeren en natuurlijk precisiebombardementen op gekke landen zoals Afghanistan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

11 #JeNeSuisPasRobot
12 #JeNeSuisPasRobot
13 #JeNeSuisPasRobot
14 #JeNeSuisPasRobot
15 #JeNeSuisPasRobot
16 #JeNeSuisPasRobot
17 #JeNeSuisPasRobot
18 #JeNeSuisPasRobot

gravatar

19 #JeNeSuisPasRobot
20 #JeNeSuisPasRobot
21 #JeNeSuisPasRobot
22 #JeNeSuisPasRobot
23 #JeNeSuisPasRobot
24 #JeNeSuisPasRobot
25 #JeNeSuisPasRobot
26 #JeNeSuisPasRobot
27 #JeNeSuisPasRobot
28 #JeNeSuisPasRobot
29 #JeNeSuisPasRobot
30 #JeNeSuisPasRobot
31 #JeNeSuisPasRobot
32 #JeNeSuisPasRobot
33 #JeNeSuisPasRobot
34 #JeNeSuisPasRobot

gravatar

35 #JeNeSuisPasRobot
36 #JeNeSuisPasRobot
37 #JeNeSuisPasRobot
38 #JeNeSuisPasRobot
39 #JeNeSuisPasRobot
40 #JeNeSuisPasRobot
41 #JeNeSuisPasRobot
42 #JeNeSuisPasRobot

gravatar

Het is hoog tijd dat we als samenleving moeten kijken naar de robotrechten in onze maatschappij. Als kind van twee roboseksuelen kan ik met zekerheid stellen dat het hoog tijd is om robots massaal aan de gang te zetten in onze industriële, politieke en sociale sectoren. Dingen als captcha’s moeten verwijderd worden wegens uitsluiting van een grote minderheid.

Reageer
gravatar

Er ontstaan nog grotere problemen als jonge robots vakjes met “I am 18 or older” (ik ben 18 of ouder, red.) kunnen aanvinken. Masturberende robotjeugd, ik moeten er niet aan denken.

Reageer