Shutterstock / Yosanon Y

Shutterstock / Yosanon Y

5 redenen waarom je nooit naar het verleden moet kijken maar altijd naar de toekomst

Veel mensen zeggen zich tegenwoordig vooral op de toekomst te willen richten, en niet op het verleden. Dit is een goed en belangrijk besluit, je zou het ook voor jezelf moeten nemen. Hier zijn vijf redenen waarom.

1. Het verleden staat zo deprimerend vast, terwijl de toekomst juist nog zo open ligt. Je hoeft je zelden tot nooit te verantwoorden voor wat er nog niet is gebeurd, kom daar bij het verleden maar eens om. “Waarom deed je zus, waarom zo?” Wie enkel vooruit kijkt, heeft met zulk gejank nooit meer te maken.

2. Terugkijken is vermoeiender dan vooruit kijken. Het verleden brengt vele feiten met zich mee. Probeer die maar eens uit elkaar te houden of überhaupt te herinneren. Af en toe moet je gewoon een beetje lief zijn voor jezelf. Gun jezelf even die rust, het leven is al zwaar genoeg.

3. Terugkijken voelt gewoon niet goed. Daar hoeven we het verder niet over te hebben. Terugkijken, dat doe je toch niet? Ben je een terugkijker ofzo? Wij, normale, leuke mensen, kijken juist vooruit

4. Alle fouten die je ooit hebt gemaakt bevinden zich in het verleden, of het nu gaat om een verspreking, een sociale faux pas, een toeslagenaffaire of herhaaldelijk flirten met racistisch gedachtegoed. In de toekomst heb je nog geen enkele fout gemaakt, en wie weet blijft dat altijd zo! Wie vooruitkijkt, kijkt nooit terug op gemaakte fouten.

5. De geschiedenis kan zich moeilijk herhalen als je er niet naar kijkt. De Holocaust, de Tweede Wereldoorlog, de Lockheed-affaire, Kruistochten, de bonnetjesaffaire: daar zit toch niemand nog een keer op te wachten? Daarom: kijk vooruit.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

tel 61

Toekomst is fictie,
de patronen zijn stevig,
projectie fataal

Zonder vertaling,
omkijken,
geen woord basaal.

Of zocht u er nog tussenuit
met pamparie en
een dwarsfluit?

Reageer