Bjorn Keith / Shutterstock

Rekeningrijden met de trein: een goed idee?

Betalen per treinrit en dan ook nog afhankelijk van hoeveel kilometers je aflegt. Het lijkt op het eerste gezicht een bespottelijk idee, maar in politiek Den Haag gaan steeds meer stemmen op om zo’n systeem in te voeren. Hoe kijken treinreizigers aan tegen dit zogenoemde ‘rekeningtreinen?’

“Dit is treinreizigertje pesten”, briest de 32-jarige forens Moos Terpenzeel. “Omdat ik toevallig vijf keer per week van Eindhoven naar Amsterdam moet, moet ik ineens meer gaan betalen dan mijn buurvrouw die in het weekend soms gebruikt maakt van de trein? Belachelijk. We maken toch allemaal gebruik van de rails?”

De 55-jarige Hakan Mossel is positiever gestemd. “Nu zit de trein vaak nog helemaal vol met mensen uit Arkel die even met de trein boodschappen gaan doen in Giessendam. Als je moet gaan betalen per keer dat je de trein pakt, denk je wel twee keer na voordat je in de spits voor een bakje kruidenboter en wat Chipito’s in een Sprinter gaat zitten.”

Quirin Hover (26) vindt het ook een goed idee: “Het zou eerlijker zijn, hoe meer je de trein gebruikt hoe meer je betaalt. Nu betaal ik ook voor een stilstaande trein.” Wat Hover betreft gaan de maatregelen zelfs niet ver genoeg. “Het zou mooi zijn als ze een systeem bedenken waarbij je mensen beloont om buiten de spits te treinen. Ik zat zelf te denken aan 40% procent korting. Tussen 9.00 uur en 16.30 uur. En dan weer vanaf 18.30 uur. Zoiets lijkt me redelijk.”

 

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Totdat je gaat shoppen omdat het paard zelf ook moet eten. Daarmee maak je het probleem alleen maar groter en sta je binnen de korste keren in dikke files met je paard.

Reageer
gravatar

Ik reis altijd per paard. Dat rekent een vast dagelijks tarief, onafhankelijk van de afstand. Ideaal als je vaak moet shoppen omdat de kruidenboter er snel doorheen gaat.

Reageer
gravatar

Rekeningreaguursels. Geld betalen voor rascisme, haat, alternatieve feiten, anti-vaxxers en bezoekers van de kinderboederij. Als je reaguursel een vorm van satire, ironie of sarcasme bevatten kun je tot wel 40% korting bedingen.

gravatar

In mijn stamkroeg werken ze sinds jaar en dag met een systeem dat “rekeningdrinken” heet.
Het voordeel is dat als je maar genoeg zuipt, de hoogte van de rekening je niet meer interesseert.

Reageer
gravatar

Marktwerking lost al dat soort vraag-en-aanbod dingetjes wel op. Kijk maar eens hoe duur het is geworden om vanuit het overvolle schiphol te vliegen, en hoe goedkoop een treinkaartje Heerenveen-Oldenzaal is.

gravatar

Ik ben voorstander van rekeningwinkelen. (Voor de jongeren: winkelen is zoiets als sjoppen, red.) In winkelspitstijden – denk vooral aan zaterdag- en zondagmiddagen – zouden de winkelprijzen flink verhoogd moeten worden om zo meer kopersspreiding te krijgen.

Reageer