Santi S/Shutterstock.com

UWV krijgt computers

Uitkeringsinstantie UWV krijgt de beschikking over een aantal computers. Dat heeft het kabinet besloten na de onthulling van het zoveelste grote probleem bij de organisatie. De computers zijn bedoeld om systemen op orde te brengen en werkprocessen makkelijker te maken.

“Er moest iets gebeuren”, zegt verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). “Polen die WW krijgen zonder te zijn ontslagen, levenslange uitkeringen om wachtlijsten voor herkeuringen weg te krijgen, en nu weer gevangenen van wie de uitkering doorloopt. Het wekt allemaal de indruk dat het UWV zijn taken niet aankan. Hopelijk kan het uitrollen van computers daar verandering in brengen.”

Download nu de app van De Speld!

UWV-topman Fred Paling is blij met de computers, maar zegt dat mensen geen wonderen moeten verwachten. “We hebben het hier over een van de grootste administratieve organen van ons land. Eerst moeten onze medewerkers met die apparaten leren omgaan. Bovendien zijn computers alleen niet genoeg. We hebben ook software nodig.”

En daar blijft het wat Paling betreft niet bij. Hij ziet heil in een printer. “Een printer is als het ware het hart van een computer. Zonder printer is een computer een doos met informatie die voor de buitenwereld volstrekt onbereikbaar blijft. Hoe ziet de minister dat voor zich? Wij tikken iets uit, en de beoogde ontvanger moet vervolgens naar ons kantoor afreizen om over onze schouders op het scherm te lezen wat we ze vertellen willen? Ridicuul. Als we daadwerkelijk de vruchten willen plukken van deze kantoorautomatisering moeten we links- of rechtsom een manier vinden om onze documenten in een envelop te kunnen steken.”

Koolmees is echter niet bereid ook nog eens te investeren in software en een printer. “Dan willen de Belastingdienst en DUO dat straks ook hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het UWV is overduidelijk niet bekend met het WereldWijde Web. Koolmees houdt deze innovatie stevig onder de pet, maar hoe lang is dat vol te houden? Verder waart er een gerucht rond over een alternatief voor de uitkering in een envelop doen en deze opsturen. Grapperhuis checkt of her hier geen hoax betreft.

Reageer
gravatar

volgend jaar is het songfestival. Kunnen we al die werkzoekenden die geregistreerd zijn bij het UWV niet het evenement laten opzetten. win, win situatie

Reageer
gravatar

Prima initiatief! Misschien moeten we een crowdfunding actie starten om ze aan een (tweedehands) printertje te helpen, met extra wat inktlint.

Reageer
gravatar

Niet zo somber!
De communicatie met de buitenwereld is gegarandeerd. Er is inmiddels een prachtig akoestisch modem aangeschaft.

Er wordt nu alleen nog gezocht naar een telephoontoestel met een passende hoorn.

Reageer
gravatar

Automatiseren van de UWV gaat lang duren, want er is een groot tekort aan programmeurs die met de computertaal BASIC kunnen omgaan. Wellicht kunnen de niet-ontslagen werkloze Polen worden omgeschoold.

Reageer
gravatar

Aarghh, dit is de verkeerde manier. Het UWV heeft geen computers nodig, maar juist meer mensen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten; Hoe meer mensen er werken bij het UWV, hoe minder uitkeringen er uitgekeerd moeten worden! En je kunt al die mensen direct inzetten op de beoordeling van aanvragen en uitkeringen. Bij computers ben je eerst jaren bezig om een machine te bouwen die datgene wat een mens doet maar half kan na-apen. Daarna ben je jaren bezig om de fouten er uit te halen. Bij mensen bouw je een extra controlelaag en wekelijkse overleggen in om de moeilijke casussen te bespreken en foutjes op te vangen. En hoe meer mensen je inzet, hoe beter de kwaliteit wordt, want twee weten meer dan 1, toch??! Een computer wordt daarentegen nooit beter en slimmer want wat je er in stopt komt er ook weer uit.

Reageer
gravatar

He, die dingen werken met DOS 5.0….dat gaat helemaal goedkomen.
Polen en gevangen opgelet…. het UWV is watching you!

Reageer
gravatar

Een matrixprinter is de modernste en beste. Die print leesbaar en daar is echt hoge stapels papier voor beschikbaar. Die hoef je maar een keer n de maand bij te vullen.

Reageer
gravatar

Weet je wàt handig is?!

Van die rollen met perforatie!
Hoef je alleen die velletjes weer los te scheuren.

Wel oppassen dat je tekst niet precies over de perforatie heen staat.
Na een paar vellen afdrukken is de tekst altijd wat verschoven.

gravatar

Mooi! Dan dit wel goed stroomlijnen!!

De Computer CENTRAAL in het land neerzetten. Dan hebben alle medewerkers ongeveer de dezelfde reistijd, wanneer ze de trein pakken om er een uurtje achter te zitten.

WEL een printer! Dan kunnen ze de gegevens weer mee terug nemen voor de volgende keer.

Reageer