Studio Speld

Geallieerden zijn Nieuwegein vergeten te bevrijden

Utrechts dorp blijkt nog steeds in handen van de Duitsers

De geallieerden hebben een foutje gemaakt bij de bevrijding van Nederland. Ze zijn vergeten Nieuwegein te bevrijden. Het dorp in Utrecht blijkt nog steeds in handen van de Duitsers.

Omdat nooit iemand naar Nieuwegein gaat, was het nooit opgevallen dat de Duitsers er nog aan de macht zijn. Totdat een fietser er verdwaald raakte en zich verwonderde over de gang van zaken in het dorp. “Overal marcheerden soldaten door de straten en je kon bij de supermarkt alleen betalen met voedselbonnen. Dat was op zich al vreemd, maar ik dacht er nog niet zoveel van. Toen zag ik dat er bij de sigarenwinkel maar één Nederlandse krant beschikbaar was: De Telegraaf. Dat maakte ineens alles duidelijk: dit dorp gaat nog gebukt onder het juk van de Duitsers.”

De Brit Stuart McKenzie was erbij toen de geallieerden Nederland binnentrokken. Volgens hem is het niet de fout van de Britten: “We hadden duidelijk afgesproken dat de Canadezen Nieuwegein zouden doen.”

De Canadezen hebben echter een andere lezing. De 93-jarige veteraan Michael Gill: “De Britten zeiden: laat ons Nieuwegein doen, jullie hebben al genoeg aan je hoofd. Daar waren we wel blij mee. We wilden er niet dood gevonden worden.”

Meer over deze ongelukkige samenloop van omstandigheden is vanavond te horen in een speciale 5 mei-uitzending van Andere Tijden op Radio Oranje.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het feit dat er alleen een Hornbach, een Aldi en een Lidl zijn heeft meer te maken met de sociaal-economische opbouw van de bevolking dan met de oorlog.

Reageer
gravatar

Nieuwegein is het Vichy van Nederland, een latent boreale dystopie van vergroend suburbanisme en verdozing, met een sausje van je ne sais quoi.

Reageer
gravatar

En ik woon er al 20 jaar… die Duitsers… dacht dat het toeristen waren. Er is hier ook zoveel te beleven…

Reageer
gravatar

En omdat de brug bij Vianen nog steeds door Duitsers bezet is, was Rijkswaterstaat genoodzaakt de A2 naar het westen te verleggen. IJsselstein daarentegen heeft de grootste kerstboom ter wereld, maar die moet eigenlijk worden gezien als de grootste opgestoken middelvinger ter wereld, die op heldere dagen in de Heimat zelf te zien is.

Reageer
gravatar

Verdorie Amsterdamse redactie, neem eens een kijkje in eigen boezem.

Bijvoorbeeld naar downtown Emsterdem. Volledig bezet door Engelse dienstplichtigen.
Of naar der Amsterdamer Strand (door de inheemsen ten onrechte Zandvoort genoemd), dat jaarlijks door Duitsers heroverd wordt.
Dan heb ik het nog niet gehad over Emsterdem Castle (soms ook wel Muiderslot genoemd) en
de Amsterdamse Plas (per abuis ook wel eens IJsselmeer geheten).

De rest laat ik om tijds wille maar zitten.

Reageer
gravatar

Ik dacht eerst dat je het over Spijkenisse had.
Jutphaas zou door de Canadezen en IJsselstein door de Britten bevrijd worden.

Reageer
gravatar

Ik zou graag zien dat Het Parool gewoon nog bezorgd werd!

Vroeger kreeg ik die ‘s nachts onder de deur door geschoven. Maar de laatste tijd…

Da gaat nu al járen zo.
Kontinuïteit is ver te zoeken!