Poleijphoto/shutterstock.com

8 vragen over lachgas

Lachgas is razend populair, maar blijkt toch niet zo onschadelijk te zijn als vaak gedacht werd. De afgelopen weken zijn 14 mensen opgenomen met brandwonden die zijn onstaan omdat ze diepgevroren lachgasflessen tussen hun benen hebben geklemd. Wat is het eigenlijk voor spul? Wij beantwoorden 8 vragen over lachgas.

Hoe groot zijn de risico’s?
Het gaat wel eens fout, maar het gaat eigenlijk verrassend vaak goed.

Wat is lachgas precies?
Lachgas is de alledaagse naam voor distikstofmonoxide. Het is een in water oplosbare anorganische verbinding van twee atomen stikstof en één atoom zuurstof. Het gas bestaat uit lineaire N-N-O-moleculen, die iso-elektronisch zijn met CO2, NO2+ en N3−.

Wat is lachgas iets minder precies?
Een gas dat je uit vanuit een slagroompatroon in een ballon spuit. Je kan het dan inademen zodat er een zuurstoftekort in je hersenen ontstaat en je er eventjes lekker tussenuit gaat. Een beetje een korte coma, maar dan zonder al het gedoe eromheen.

Hoe komt het dat lachgas zo populair is?
De opkomst van de smartphone heeft ertoe geleid dat veel jonge mensen helemaal geen aandachtsspanne meer hebben. Een half minuutje lachgas-roes is nog wel te doen, maar voor een hele middag stoned op de bank naar herhalingen van Rail Away kijken hebben nihilistische jongeren tegenwoordig helemaal geen fut meer.

Is het veilig om een slagroomspuit direct aan je mond te zetten?
Nee. Slagroom zit boordevol verzadigde vetten en vaak is er veel suiker aan toegevoegd. Als je toch iets romigs aan je mond wil zetten is Griekse yoghurt met vanillesuiker een prima alternatief.

Is lachgas legaal?
Nog wel. Gelukkig is er een kleine groep jongeren die een relatief onschadelijke drug weet te misbruiken. Het zal dus niet lang duren voor de overheid meer maatregelen gaat nemen om gebruik te ontmoedigen. Als lachgas illegaal wordt, is het straks net zo stoer om een patroontje als een pilletje te doen.

Is het mogelijk om lachgas te gebruiken als je in een K-hole zit?
Wij hebben geen idee, maar laat het ons weten als het gelukt is.

Zijn er goede alternatieven voor lachgas?
Als je een paar seconden lang twee strijkijzers tegen je bovenbenen houdt kan je ook hele nare brandwonden oplopen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit is zeker ook wer iets wat door die stadse rakkers is bedacht? Heb hier namelijk nog nooit gezien.. blijf er bij, muur om dat zo genoemde randstad… alles wat er gebeurd blijft er achter.

Reageer