Studio Speld / Shutterstock.com

Dictator Bashir: ‘Ik zie Soedan als een broos vaasje’

President waarschuwt demonstranten

President Omar al-Bashir van Soedan heeft de demonstranten in zijn land gewaarschuwd dat ze grote risico’s nemen. Hij vergelijkt Soedan in een open brief met een broos vaasje, dat zomaar kapot zou kunnen vallen.

“Ik zie Soedan als een teer bezit, dat alleen van mij is”, schrijft Bashir, die het land al bijna 26 jaar met ijzeren hand regeert en door het Internationaal Strafhof is aangeklaagd voor volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. “Soedan is voor mij een teer vaasje, dat we met 37 miljoen straatarme en hongerige mensen vasthouden. Mensen die gewoon een mooi leven willen, hoewel ze daar geen enkel perspectief op hebben.”

De dictator wijst de Soedanezen op problemen in andere landen. “Er zijn samenlevingen waar de mensen het vaasje hebben laten vallen. Waar ze vergeten zijn wat ze met een sterke man aan het roer hebben bereikt. In Syrië, Jemen, Egypte, Libië en Groot-Brittannië zitten ze al in de chaos. Ook in Algerije dreigt het vaasje kapot te gaan en moeten ze straks de scherven bij elkaar vegen.”

Bashir hekelt de demonstranten, die volgens hem ‘schreeuwers langs de zijlijn’ zijn. “Het is heel makkelijk om dingen te roepen waarvan je toch al weet dat er binnen het regime nooit een meerderheid voor zal zijn. Zo lever je geen bijdrage om het vaasje overeind te houden. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen, en met iedereen bedoel ik ook echt ál mijn tegenstanders.”

Tot nu toe lijken de demonstranten onder de indruk van de metafoor van Bashir: op sociale media wordt zijn vaasje uit angst voor represailles niet belachelijk gemaakt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dus deze man is neoliberaal … waarom wordt hij zwart gemaakt in de (linksche) Westerse media? HIj heeft tenslotte mij wel royalties betaald voor de vergelijking!

Reageer