Maxim Khytra / Shutterstock

Eindejaarsinterview met een rog

10 vragen die je altijd al eens wilde stellen

Roggen stonden dit jaar volop in de belangstelling. Hoewel steeds meer mensen benieuwd zijn naar het hele roggengebeuren, durven maar weinigen het aan om directe vragen te stellen aan zo’n charismatische zeebodemscheerder, bang om iets verkeerds te zeggen. Wij vonden een rog die bereid was om antwoord te geven op alle vragen die je een rog had willen stellen maar nooit durfde.

Vinden jullie het niet vervelend om altijd in de schaduw van haaien te staan?

Zelf heb ik daar geen enkele moeite mee. Leven en laten leven, denk ik altijd maar. Zij hebben misschien indrukwekkende kaken en een keur aan films, wij hebben een grappige platte vorm en zitten in dat ene level van Mario 64. Maar ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, elke rog is anders. Mijn ouders bijvoorbeeld beginnen altijd te schuimbekken als het onderwerp haai ter sprake komt. Maar goed, dat was natuurlijk een andere generatie.

Waarom is er onder water geen mos?

Dat weten wij ook niet. Feit is dat je onder water wel algen en zeekraal hebt, maar geen mos. Ik ken veel roggen die dat jammer vinden, maar het is beter om positief in het leven te staan en dankbaar te zijn voor wat je wél hebt.

Hebben jullie ook een roggenjournaal?

Ja, wij hebben een roggenjournaal. Dat wordt gepresenteerd door Rik van de Westelaken, gek genoeg. Hij houdt ons op de hoogte van al het belangrijke roggennieuws, maar soms heeft hij ook grappige nieuwtjes over mensen. Dat de Stint voorlopig niet de weg op mag bijvoorbeeld. Haha!

Wie is jullie baas?

Roggen hebben geen baas, althans: niet in de formele zin van het woord. Wel doen we in principe altijd alles wat Jean-Claude Juncker ons opdraagt. Hij begrijpt ons tenminste.

Gebruiken roggen ook tampons?

Nee, wij gebruiken geen tampons. Misschien heb je het laatst wel bij de NOS gelezen dat ze bij Burgers Zoo een collega-rog onvruchtbaar hebben gemaakt. Wij hadden het gewaardeerd als ze eerst even onze mening hadden gevraagd, maar het is natuurlijk wel heel knap. Wat mij betreft is “roggenpessarium” dan ook woord van het jaar en niet dat uitgekauwde “blokkeerfries”. Maar goed, daar gaan wij roggen helaas niet over.

Kun je een voorbeeld geven van typische roggenhumor?

Wij houden er heel erg van om bij elkaar te komen en samen grappen te maken. Komen twee roggen bij de dokter. Zegt de ene rog: dokter, ik heb zo’n pijn aan mijn gulzige mondje. Zegt de dokter: dan moet je geen zeeëgels meer eten. Kostelijk!

En die andere rog dan?

Dat is de grap. Het zijn twee homoseksuele roggen. De pijn aan de mond is duidelijk niet door een zeeëgel veroorzaakt. Maar als je hem moet uitleggen is hij natuurlijk niet meer grappig.

Hoe zit dat nou eigenlijk met dat skelet van jullie, is dat nou bot of kraakbeen?

Dit is een vraag die roggen voortdurend krijgen van oppervlaktebewoners (lacht). Het is kraakbeen, overigens, maar het laat wel zien hoe weinig mensen zonder plat lichaam snappen van het rog-zijn. Over ons gebrek aan beenmerg en rode bloedlichaampjes krijgen we nou nooit vragen, terwijl dat juist een belangrijk onderdeel is van onze identiteit. We zijn godbetert toch geen vissen. Wanneer is de laatste keer dat je van de NOS iets gehoord hebt over ons gebrek aan beenmerg? Ik bedoel maar.

Hoe zat dat nou met Steve Irwin?

(Zucht) Ik wist dat ik deze vraag ging krijgen. Goed, laat ik het zo zeggen, de roggengemeenschap is heel divers. Dan zitten er onvermijdelijk een paar tussen die bepaalde keuzes hebben gemaakt die ik zelf niet zou maken. Dat is nooit goed te praten, maar het lijkt me niet meer van deze tijd om een heel biologisch taxon erop aan te spreken als één individu een Australische dierenliefhebber door het hart steekt. Het is 2018.

Wij hebben vooroordelen over roggen, maar welke vooroordelen hebben jullie over mensen?

Ha, dat is een goede vraag. Over het algemeen vinden wij het heel erg raar dat jullie ledematen hebben, daar maken we vaak grappen over onderling. Sommige roggen vinden dat mensen naar zuivel stinken, wij noemen jullie dan “zuivelongedierte”. Dat moet je vooral niet persoonlijk opvatten. Het is gewoon een gebbetje. Er zijn ook roggen die vinden dat het hoog tijd is om het mensenprobleem voor eens en altijd op te lossen. Dat is maar een klein groepje, hoor. Geen zorgen.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laten we ons niet druk maken om een kleine groep mislukte pannekoeken die opeens een mening beginnen te ventileren. Laten ze gewoon doen waarvoor ze gemaakt zijn: onder water blijven en zwijgzaam over de bodem fladderen.

Reageer
gravatar

Nou weet ik nog niet of zij elke dag roggenbrood eten of niet. En of wij, als wij dat bij de erwtensoep eten, niet in hun achting enorm dalen.

Reageer
gravatar

Hè, wat jammer. Vergeet men dé vraag van het roggenjaar 2018 te stellen. Iedereen wil namelijk weten hoeveel procent van de roggen op Bohemian Rhapsody heeft gestemd. Dat nummer staat niet zomaar op één.

Reageer