fireworkscrewwateringen / YT

Oorlogsvluchtelingen voelen zich weer even thuis dankzij vuurwerkliefhebbers

Een hartverwarmend gebaar van vuurwerkliefhebbers. Ze hebben besloten om op Oudejaarsdag Nederland om te toveren tot een oorlogsgebied. Zo kunnen vluchtelingen uit Syrië en Irak zich weer één dag thuis voelen.

De 22-jarige Elmar speelt op Oudejaarsdag de slag om Aleppo na in zijn eigen woonplaats Doetinchem. Hij is blij dat hij iets kan doen voor de vluchtelingen. “Die mensen hebben huis en haard achtergelaten”, vertelt hij. “Dat doe je echt niet voor de lol. Het is goed dat de gemeenschap één dag in het jaar alles uit de kast trekt zodat die mensen zich weer even thuis voelen. Nederland is ook hún land.”

 

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

 

In Eindhoven is maandag de grootste en indrukwekkendste heropvoering van de oorlog in Syrië. De inwoners sparen kosten noch moeite om een geloofwaardige oorlog na te bootsen. De 36-jarige Tycho uit Woensel: “In Nederland is eigenlijk niet voldoende materieel aanwezig om een slag goed na te spelen. Daarom ben ik naar België gereden voor het betere werk.” Hij verheft zijn stem: “We gaan knallen!!!” Dan weer serieus: “Sorry, ik liet me even gaan. Vluchtelingen hebben het ontzettend zwaar in dit land. Ze spreken de taal vaak niet en hebben moeite met de gewoonten. We moeten laten zien dat we er voor ze zijn.”

Voor mensen die zelf ook mee willen doen heeft Tycho nog wat tips: “Het is belangrijk dat je niet met grondbloemen werkt, maar echt met de Cobra’s en nitraten. En dat je de huizen van deze kwetsbare mensen bij de opvoering betrekt. We willen niet dat ze zich buitengesloten voelen.”

We wilden vluchtelingen om hun mening vragen, maar ze durfden hun huis niet uit.

Word nu Vage Kennis van de Speld en krijg gratis het nieuwe jaaroverzicht ‘2018: Een Jaar’!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Iek vroeger voor hut in Eritrea liggen dutje doen. Nu hier ik schrikke middags wakker van harde pangen. Gelukkig met uitkering en gratis huis. Ik vrienden bellen zij ook komen, hier gratis geld. Maar 1 keer per jaar niet goed kunnen dutten

Reageer
gravatar

Dat wordt dus ook dit jaar weer kamperen op de hoek van een straat met een grauwe walm boven de krater, op zoek naar hen die zijn gesneuveld op het slagveld, waar enkel lege dozen en schoenen zonder veters worden waargenomen in een weids vergezicht van glinsterend glas. Een verbrijzelde putdeksel, twee verwrongen auto’s, een lekke voetbal en een linkeroor worden snel onderzocht en het sein “brand meester” kan worden gegeven. Het vermiste deel heeft naar alle waarschijnlijkheid de aarde verlaten en De Telegraaf is onderweg om het tafereeltje in chocoladeletters te verslaan. Gauw terug de tent in, er eentje nemend op de afloop, daarna de afmars in stilte inzetten, fluisterend enkele weddenschappen onder elkaar afsluiten wie de headline van de krant bij benadering weet te raden. In de verte hoort men een kat blaffen, compleet van slag door de opwinding even daarvoor, terwijl men elkaar een goed en gezond nieuwjaar toewenst.

Reageer