Usoltsev Kirill / Shutterstock

AIVD wil wel minder aftappen, maar het is te leuk om jou te zien dansen in je kamer

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat de veiligheidsdiensten zich niet houden aan de strenge regels van de WIV, oftewel de sleepwet, en te veel mensen aftappen. Volgens de AIVD en de MIVD kunnen ze hier niets aan doen: “Het is gewoon te leuk om mensen te zien dansen in hun kamer.”

“Mensen denken dus dat er niemand kijkt”, legt het hoofd van de AIVD Dick Schoof uit. “Maar door de camera van een tv, laptop of slimme blender, ligt een beetje aan de hoek, kunnen we altijd gratis meegenieten. Je ziet de raarste dingen. Meisjes uit het Gooi die headbangen op Rammstein. Mannen in de veertig die zwieren op London Grammar. En in Diemen woont een student die de hele dag Kinderen voor Kinderen 17 draait.” Schoof begint te zingen: “Ik kan niet tegen m’n verlies, tegen m’n verlies. Zo gaat dat dan. Nee, wij raken op werk nooit in een sleur.”

Toch is het volgens de baas van de MIVD Onno Eichelsheim niet alleen maar makkelijk vermaak: “Op een gegeven moment raak je ook echt geïnvesteerd in die mensen”, vertelt hij. “Als ik dan niet op het werk ben, vraag ik me continu af: wat zou Chantal nu aan het doen zijn?” Eichelsheim wil benadrukken hoe lastig het kan zijn om zo’n eenzijdige relatie op te bouwen. “Laatst liep ik over straat en kwam ik Dirco tegen, die ik al het hele jaar volg. Dan is het ontzettend moeilijk om niet juichend op hem af te rennen. ‘Rustig blijven, Onno, je bent het hoofd van de MIVD’, zeg ik dan tegen mezelf. Die jongen heeft natuurlijk géén idee.”

De AIVD en MIVD beloven te minderen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De buitengewone bekendheid van de wereldleraar bij AIVD en MIVD is niet voor niets omgekeerd evenredig aan zijn bekendheid bij het volk.

gravatar

Een speciaal team is fulltime bezig zijn naam te verwarren met of in verband te brengen met de hen bekende elementen uit de onderwereld.

gravatar

Veilig Plassen Nederland is eigenlijk voortgekomen uit de oorlog aan de terreur.
We blijven de burger immer toegewijd om hem te beschermen tegen zichzelf. Ook nu en in de toekomst.
Voor vrede en veiligheid. Altijd tot uw dienst.
Voor meer burgerrechten, uw privacy staat bij ons voorop.

VPN