All for you friend / Shutterstock.com

Waarom de smokkelpeer lekkerder is dan een gewone peer

‘Dat de vrucht illegaal is maakt het extra lekker’

Ze worden in Nederland gekweekt, maar je kunt ze hier in de schappen van de supermarkt niet vinden: smokkelperen. Ieder jaar verdwijnt de hele oogst van deze smakelijke vrucht via geheime routes naar Rusland, terwijl de Nederlandse consument het moet doen met een simpele Conférence peer.

Dat de vrucht verboden is, draagt bij aan de smaak, legt fruitexpert Benno van Doedekom uit. “De smokkelpeer is alleen op de zwarte markt op een fruitbeurs aan de rand van Moskou te krijgen en dat proef je. Deze peer smaakt zoeter heeft net dat extra beetje pit, waar het de gewone peer dikwijls aan ontbreekt.”

“Bovendien is de Nederlandse smokkelpeer in Rusland een echte delicatesse. Waar je bij ons een koekje bij de thee krijgt, mogen ze in Rusland graag een partje smokkelpeer serveren. Gastvrijheid hebben ze daar hoog in het vaandel. Daar kun je niet aan komen zetten met een sprits of een partje standaard peer.”

Fruithandelaar Berend IJzerman wijst erop dat het behoorlijk omslachtig is om smokkelperen weer terug te smokkelen. “De Russische sancties op groente en fruit kunnen zijn redelijk eenvoudig te omzeilen, maar om de smokkelperen vervolgens weer opnieuw de EU in te krijgen is behoorlijk veel gedoe. Dan worden ze vaak alweer zacht en smaken ze minder spannend.”

De Nederlandse peerconsument is zo de dupe van de internationale sancties. “Via perenslikkers komen er mondjesmaat wat smokkelperen de grens over”, vertelt IJzerman. “Maar die vruchten zijn voor de gewone fruitliefhebber onbetaalbaar.”

 

Word nu Vage Kennis van de Speld en krijg gratis het nieuwe jaaroverzicht 2018: Een Jaar’!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *