Kremlin

Waarom is niet iedereen gesteld op kroonprins Bin Salman?

Hij ruimt tegenstanders rücksichtslos uit de weg, laat journalisten in stukken hakken en voert een wrede oorlog in Jemen die al tienduizenden mensen het leven kostte. Geen wonder dat regeringsleiders in het Westen dol zijn op de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman. Waarom zijn sommige anderen dan niet zo op hem gesteld?

“In veel gevallen is het gewoon jaloezie”, weet diplomatiedeskundige Robert van de Roer. “Bin Salman is nog maar 33 en maakt sinds 2015 een bliksemcarrière binnen het Saoedische regime. Hij staat voor zijn idealen, maar kiest als het nodig is de pragmatische oplossing. Zo heeft hij zijn concurrenten in de gevangenis gezet op verdenking van corruptie. Zij tonen zich nu slechte verliezers.”

Een andere reden kan zijn vriendschappelijke band met de Amerikaanse president Donald Trump zijn, denkt Amerika-deskundige Charles Groenhuijsen. “Kijk, Trump heeft natuurlijk heel veel vijanden, maar Bin Salman trekt zich daar niets van aan en sluit gewoon een grote wapendeal met hem. Daarmee toont hij zich een loyaal man, maar bij tegenstanders van Trump valt zoiets niet goed.”

Ook Bin Salmans imago als grote hervormer maakt hem niet overal populair. “Zijn tomeloze en gepassioneerde inzet voor emancipatie van vrouwen maakt een land als Iran natuurlijk woedend”, zegt Opzij-hoofdredacteur Marianne Verhoeven. “Zulk ongebreideld feminisme zijn ze in de regio niet gewend.”

Een laatste reden kan zijn dat Bin Salman moslim is. “Het moet wel islamofobie zijn”, stelt DENK-Kamerlid Farid Azarkan.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja, hij doet ook weinig moeite om zijn ware aard te verstoppen. Kijk maar naar zijn aureooltje, dat is niet van een gouden glans maar volledig zwart geblakerd in de hel.

Reageer
gravatar

Nepnieuws komt niet door gebrek aan objectiviteit, maar door automatisering.
Ze halen die twee door elkaar.
Zoals de robot nieuwslezer suggereert dat het nieuws daardoor objectiever zou zijn.

Reageer
gravatar

Tis zeikâh te weite een toffe gauzâh! Heil taulerant en rùimdenkend hè lurk an zèn thei en schenk mèn dan een biegtje, Auk hep ie dan tientalle maagde voâh me klaah staan om te nuike. Maah dat vind Max dan weâh nie goed. Dus mot ik eâhs Max een steivige veig geive en as mèn luitâh dan nog rechtop wil pak ik de maagde van Binnie

Reageer