Landgenoten: Saoedi-Arabië

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Ligging Arabië
 • Hoofdstad Riyad
 • Heiligste stad Mekka
 • Hoogste klok Mekka
 • Leukste rondje om een kubus Mekka
 • Helft van de naam Koningshuis van Saoed
 • Andere helft van de naam Arabisch schiereiland
 • Percentage arbeidsmigranten zo’n 33
 • Percentage Saoeds dat minister is zo’n 33
 • Rivieren, meren, beekjes, stromen en plassen 0
 • Mensenrechten 0
 • Nederlandse internationals 1
 • Toeslagenaffaires 0
 • Zweepslagenaffaires ontelbaar

‘Elk land heeft zijn goede en slechte dingen’, sprak voetballer Georginio Wijnaldum over Saoedi-Arabië. Vooruit: het tweede deel van die stelling is correct. Een journalist in stukjes hakken? Done. Publieke onthoofdingen in de woestijn? Wekelijks. Vijftienhonderd dode gastarbeiders? Onder het tapijt.

Het zullen er alleen maar meer worden. De steenrijke oliestaat is de enige kandidaat van de Fifa om het wereldkampioenschap voetbal in 2034 te organiseren, waardoor Qatar het Guinness-record ‘dodelijkste WK ooit’ alweer kwijt dreigt te raken. Dodelijk wordt het dan voor Bengalen, Nepalezen en Filipijnen, want de verwende Saoedi’s gooien zelf liever met stenen dan dat ze ze stapelen.


En waarom zouden ze ook werken, met gratis zorg, onderwijs, huisvesting en subsidies voor eten, drinken en olie voor de Lamborghini? Toch is ook hier een groeifonds nodig om de economie toekomstbestendig te maken. Kroonprins Bin Salman ziet namelijk in dat de wereldwijde vraag naar olie niet zo oneindig is als de voorraden lijken.


Daarom is er zowaar btw op goederen geïntroduceerd. Die inkomsten steekt Saoedi-Arabië voorlopig onder andere in een liniaalvormige megastad van 170 kilometer lang en slechts 200 meter breed. Hoeveel gastarbeiders sterven er dit keer? Wijnaldum gaat het niet uitzoeken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *