CC: Wikkicommons

Waarom mensen die de trein uit komen een erehaag krijgen

Mensen die weleens met de trein reizen hebben het ongetwijfeld meegemaakt: de rijen mensen die een erehaag vormen voor treinreizigers die het treinstel verlaten. Wat velen niet weten is waar die menselijke triomfboog nu precies voor dient.

“Er zijn meerdere redenen voor dit gebruik”, legt professor mobiliteitskunde Bert Bokhoven uit. “Vaak willen mensen op het perron met een erehaag uitdrukken hoeveel bewondering ze hebben voor de onverstoorbaarheid die je moet opbrengen om je tas naast je te laten staan in een ramvolle trein. Het is ook een manier om stil te staan bij het feit dat er in de stiltecoupé zo weinig mensen worden doodgeslagen. En natuurlijk is de erehaag een vorm van respect voor het feit dat reizigers het soms kunnen opbrengen om beleefd nee te knikken naar een railcateraar die eerder nog minutenlang door de intercom je concentratie vergalde door over bifi-worstjes te emmeren.”

Dat de huldeblijk tijdens de spits groter is dan daarbuiten is volgens Bokhoven logisch: “Er zitten dan meer eerbare reizigers in kortere treinen op hun telefoon te kijken. Voor zoveel nobels loopt het volk wel uit.”

Soms lijkt het echter of mensen de erehaag doorbreken om uitstappende treinlaureaten terug te duwen om zelf de trein in te stappen. Volgens Bokhoven moet dat niet als een teken van disrespect worden gezien: “Die mensen vinden het zó bijzonder dat jij in die trein hebt gezeten, dat ze zich niet kunnen bedwingen om je warme stoel te voelen. Ze hopen dat jouw roem op hen afstraalt en dat ze zo afdwingen dat ze over 25 minuten op Amsterdam Amstel zelf ook onthaald worden met een erehaag.”

 

Word nu Vage Kennis van de Speld en krijg gratis het nieuwe jaaroverzicht 2018: Een Jaar’!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het aloude Engelse systeem met deuren langs de hele lengte van de trein lijkt mij een stuk beter!

Bam! Alle deuren in één klap open, mensen naar buiten, frisse lucht naar binnen.

Reageer