Shutterstock / Everett Historical

Wereld staat stil bij wat ze had kunnen leren van de Eerste Wereldoorlog

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Een mooi moment voor de wereld om stil te staan bij wat ze van dat conflict had kunnen leren.

“Radicaal nationalisme brengt alleen maar dood en verderf met zich mee”, zei de Amerikaanse president Donald Trump in de buurt van een herdenking in Frankrijk. “Die les hadden we kunnen trekken uit deze zinloze oorlog.”

“De voortdurende hang van grootmachten naar territoriale uitbreiding is een recept voor ellende”, stelde de Russische president Vladimir Poetin. “De graven van de miljoenen doden hadden ons daaraan kunnen herinneren.”

“Je moet geen Oostenrijkse troonopvolgers doodschieten”, aldus de Servische premier Ana Brnabic. “Dat doen we dan ook niet meer.”

 

Word nu Vage Kennis van de Speld en krijg gratis het nieuwe jaaroverzicht 2018: Een Jaar’!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat ze bv ook geleerd hebben van de Eerste Wereldoorlog is dat je altijd goed op moeten letten hoe de wind staat als je chemische wapens inzet, dit is zelfs tegenwoordig nog een zeer relevant inzicht, zie bv hoe dit recent is aangepakt is Syrië. Wat daarnaast ook waardevolle lessen heeft opgeleverd is dat als je een land hebt met tien verschillende volkeren met verschillende talen erin, dat het best een uitdaging is zo’n land te besturen of er een oorlog mee in te gaan. Dit wordt bijvoorbeeld in de Europese Unie vaak als een belangrijke learning meegenomen. Zo zie je maar hoe de periode rond de Eerste Wereldoorlog nog ontzettend relevant is anno 2018, inderdaad, goed dat dit artikel daar nog maar weer eens op wijst.

Reageer
gravatar

Hoe dan ook, de simpele zielen blijven de lessen averechts leren.
Zo zie je bijvoorbeeld dat Israël en de Joden nu in het centrum staan van mondiale conflicten.
En dat immigratie een heel nieuw racisme teweegbracht gesteund door dezelfde humane waarden van naïevelingen, en dat het nationalisme van nu economisch is en volslagen zielloos en nog materialistischer.
Angst speelde hierin altijd een belangrijke rol, een angst die men zich niet wil toegeven met als standaard alle bluf en intimidatie van de samenleving. En de veiligheid die mensen zich wanen ligt op het vlak van een helm op als soldaat in de oorlog, of als motorrijder op de weg. Of de zorg van de medische stand.

gravatar

U zult zeggen: WO1 ging over heel iets anders dan 2. Nee, 2 was een directe voortzetting van 1.
Alleen bij 2 was het verband met racisme opvallender.
Niemand begrijpt de krachten soms van miljoenen jaren die zich hier uitwerken.
En zo blijft de ‘wetenschap’ alwetend.
De strijd met de machine. Don Quichot zei het al.