Drie ezelsbruggetjes om te onthouden welke wereldoorlog eerst was

Het blijft lastig om ze allemaal uit elkaar te houden

We hebben op school allemaal wel het een en ander geleerd over wereldoorlogen maar het blijft lastig om ze allemaal uit elkaar te houden. Welke was ook alweer eerst? De Eerste of de Tweede Wereldoorlog? En welke kwam als tweedst? Gelukkig kan je ze met deze ezelsbruggetjes supermakkelijk uit elkaar houden.

1. De Eerrrrrste Werrrrreeldoorrrrrrlog begon met de moorrrrrd op de Oostenrrrrrrijks-Hongaarrrrse aarrrrrtsherrrrtog Frrrrrans Ferrrrrdinand in Sarrrrajevo. De Twwwwweede Wwwwwereldoorlog begon met de Duitse inval in Polen.

2. De Eerste Wereldoorlog begon in 1914. De Tweede Wereldoorlog begon in 1939. Als je een rekenmachine bij de hand hebt, kan je makkelijk uitrekenen dat 1914 een lager nummer is dan 1939. De Eerste Wereldoorlog begon dus eerder.

3. In ‘Eerste Wereldoorlog’ zit het woord ‘oorlog’. In de ‘Tweede Wereldoorlog’ was het ook oorlog, maar wij gaven het voorbeeld van de Eerste Wereldoorlog eerst. De Tweede Wereldoorlog kwam dus na de Eerste Wereldoorlog.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jesus, deze twee nummers staan dus heel laag in de top 2000. Who cares welke eerder uitgebracht is, de tweede wordt gewoon eerder uitgezonden, waarschijnlijk rond 12 uur. De NOS komt nog met een handige app waardoor u beide oorlogen niet kunt missen.

Reageer
gravatar

Een Golfoorlog wordt gestart door mensen met die heel wat grotere auto’s hebben, sowieso nooit iemand met een Volkswagen. Tegenwoordig wel met sjoemelsoftware, maar de meesten sjoemelen nog zelf of hebben een sjoemelmannetje (zwart betaald).

Dat het toch Golfoorlog heet, komt door George Bush (2 of 1, ik weet nooit welk eerder oorlog voerde). Die speelde altijd Golf, maar dat heet in het Amerikaans gewoon Golf. Dus die komen niet in de war. Wel met Gulf, als ze zo dom zijn om elke Golfoorlog Gulf War te noemen. Wat ze nogal eens doen, tegen elk advies in (behalve van Gulf Oil). Tja, domme Yanks..

gravatar

Het is maar net van welke kant je het bekijkt. Wanneer je in 1913 zou leven zou de eerste wereldoorlog eerder beginnen dan de tweede. Maar wanneer je in 1938 zou leven zou de tweede wereldoorlog juist dichter bij zijn. Tip: Je moet gewoon weten in welk jaar je leeft dan is het duidelijk.

gravatar

Goed, ondanks het gegeven dat het V.K. op defensiegebied één is, mag u het vergeten. Maar Japan bestaat toch wel echt uit twee lettergrepen. Makkelijker kunnen we het niet maken. En uw gevoel: ja, daar kan ik weinig aan doen.

gravatar

Daar neem ik altijd Duitsland voor: De éérste eindigde met één Duitsland, te twééde met twéé.
Japan erbij slepen geeft maar verwarring: Twéé atoombommen (WO 2) versus NULL – NULL!! (1e wereldoorlog, aka Frits van Tuurenhout die de voetbaluitslagen voorlas. Frits leefde vóór de laatste wereldoorlog, dit terzijde.

gravatar

zat er niet nog eentje tussen: de anderhalfste wereldoorlog. En welke van de 2 was een koudere oorlog? Ik moet er juist meer vragen door stellen!

Reageer
gravatar

Met de anderhalfste oorlog refereert u mogelijk aan een burgeroorlog waar onze Brabantse katholieke zonen meevochten met de fascisten en onze communistische zonen meevochten met de, uh, communistische Spanjaarden. Eigenlijk wel vergelijkbaar met het huidige conflict in Syrië.
Met de Koude Oorlog wordt een conflict aangeduid dat eigenlijk niet lekker van de grond kwam. Ingegeven door sterk verschillende ideologieën. Het conflict zal nu wel snel van karakter veranderen, omdat de leiders van de beide grootmachten zowel dezelfde ideologie aanhangen als ook dezelfde strategie hanteren: leugentjes om bestwil. Waarbij het bestwil geheel rond de eigen persoon is ingevuld.

gravatar

De Eerste Wereldoorlog werd pas de Eerste Wereldoorlog genoemd nadat de Tweede Wereldoorlog was begonnen. De Tweede Wereldoorlog was er dus eerder dan de Eerste Wereldoorlog.

Reageer
gravatar

U vergeet de aanloop tot de Tweede Wereldoorlog. Toen werd al gesproken van een Tweede Wereldoorlog en zodoende werd de basis voor de Eerste Wereldoorlog vóór 1939 gelegd. Uw conclusie is juist, welke aansluit op hetgeen de heer Bêta hierboven stelt.

gravatar

De situatie is meestal nog ingewikkelder, dan beginnen ze pas te tellen bij de tweede. Van de eerste blijft dan altijd onduidelijk of die in de serie hoort, of dat ie er eigenlijk los van staat.

Reageer
gravatar

Ja, irritant altijd met reeksen. Karel 1 werd er gek van. En ikzelf kom nooit toe aan mijn favoriete hobby: het seriemoorden. Er speelt iets mee, namelijk dat mijn hele familie bij de politie zit, dus veel keus heb ik niet. Het zou bij de 1e al misgaan. Stelletje klikspanen.

O, ze zitten niet bij de politie als agent, maar als arrestant. Voor poging tot serieverkrachting (na 1 keer al opgepakt), poging tot lidmaatschap van een criminele organisatie (mijn chaootische neef, en zijn zus die de contributie niet wilde betalen), poging tot inbraak in Aleppo, poging tot nalatigheid door schuld, enz. Het begon bij mijn opa: poging tot samenzwering (opa zat toen al in eenzame opsluiting wegens verduistering van de sleutel).

En dan hebben we het nog niet eens over serieboksfilmneandertalers. Want daarvan is echt wel spraken bij Rocky 233 en hoger.

gravatar

En, beste Luthier, als je het causaliteitsdenken loslaat – makkie -, dan maakt de volgorde niet uit en heb je aan ‘wereldoorlog’ genoeg.

gravatar

Aandachtig heb ik de onderstaande reactie gelezen en al was de laatste niet het meest relevant zou je denken(die ik las kwam van de nep Mr Wiersma) .

Het denken om mensen op het verkeerde been te zetten en beenloze slachtoffers te maken zegt meer over de manier van reageren voor zijn reactie. Allemaal flauw.

Koorddansers naar een brievenbus hebben borstels tegen de tocht welke zitten op plekken in het gelaat en je bij gladheid niet verder helpen.

Benny

gravatar

Met aandacht bovenstaand geboom gelezen,
maar koorddansers, en and’re beeldspraak als dezen:
geen touw aan vast te knopen.
Het doet het ergste vrezen.

gravatar

Er komt geen Derde Wereldoorlog. De volgende gaat Vierde Wereldoorlog heten. De Taalpolitie heeft dat besloten in de VN, het Amerikaanse Congres, de Doema van Poetin en de Knesseth van Palestina.(*)

Reden: Derde Wereldoorlog lijkt teveel op Derde-Wereld Oorlog. Alsof we die ooit meegeteld hebben! De reges voor namen van oorloggen zijn:

1 Als Europa niet meedoet, is het geen wereldoorlog

2 Als de VS niet meedoet in de buurt van de Perzische Golf, is het GEEN Golfoorlog. Reden: Anders is er maar 1 Golfoorlog, en weet niemand wanneer die begonnen is. Zie ook Krimoorlog.

3 Als ALLEEN Europa meedoet komt het er niet van, die worden het nooit eens wie moet beginnen. Daar hoeft dus ook geen naam voor te zijn.

4 Als alleen de VS meedoet heet het een burgeroorlog. Dan hoeven ze de militairen niet te betalen. En er is een extra spelregel: wie verliest, mag geen negers ophangen of als slaaf gebruiken.

5 t/m 230 Krimoorlogen: Krimoorlogen worden niet genummerd. Reden: daar zijn ze al na 25 gestopt met tellen.

Dit zijn de officiele regels van het Oorlogstrribunaal, overtreding komt je te staan op een enkeltje Den Haag.

Vrede zij met u. Maar bedenk wel: de Europese vrede van de vorige eeuw, amper 30 jaar, is de enige oorzaak dat we 2 wereldoorlogen gehad hebben ipv 1. Dus Vrede op Aarde, maar met mate.