Studio Speld / Shutterstock

Wit schaft de Joint Strike Fighter aan

Schaken zal waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn. Wit heeft namelijk bekendgemaakt over te gaan tot de aanschaf van een JSF. Het gevechtsvliegtuig komt in de plaats van de damepion.

“De JSF kan vooruit, achteruit, schuin en bijna 2.000 kilometer per uur”, vertelt de witte koning trots. “We hopen zo een beslissend voordeel te boeken op zwart, dat voor zijn verdediging anno 2018 nog steeds leunt op twee torens en een paar pionnen. Als we het slim spelen, is het spel binnen één zet voorbij. De zogenoemde Joint Strike Fighter-mat.”

Toch is niet iedereen blij met de zet van wit. Schaakbond Fide waarschuwt zelfs voor een wapenwedloop. “Het machtsevenwicht dat dit spel eeuwenlang in balans heeft gehouden, dreigt ernstig verstoord te raken. Nu wit een JSF heeft, wil zwart er natuurlijk ook een. Straks heeft elke speler vijftien kernwapens en een koning. Dat lijkt me geen goede ontwikkeling. Als we niet oppassen, zal het karakter van het spel onherroepelijk veranderen. Dan stapt iedereen over op dammen.”

Volgens wit zijn de angsten van Fide ongegrond. “Door de JSF zal het spel juist leuker worden. Er is namelijk een veel grotere kans dat een van de twee partijen wint. Wie houdt er nou van een saaie patstelling? Bovendien kan zwart ook wel een JSF aanschaffen, maar daar hebben ze niets aan. Wit is namelijk eerst aan zet.”

Door zwart wordt er overigens minzaam gekeken naar de JSF. “De tijden van dit soort oorlogsvoering zijn voorbij. Wij investeren ons geld in goed ­onderwijs, blockchain en de zorg. Uiteindelijk zal dat ons grotere winsten opleveren dan een vliegtuig.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lousy chess player! A real chess player will have a nuclear bomb as weapon, so the oppossing player is afraid to do any move at all. If you also have about 5 million pawns on the chess board, you win instantly

Reageer
gravatar

Makkelijk zat, onder de morele bescherming van onze luchtmacht is de invasie van de volgende miljoenen over land des te makkelijker.

Reageer
gravatar

Als ik 1 keer een mail stuur die verdacht is komt de luchtmacht al overvliegen.
De negers die binnen gebracht worden kijken me des te slinkser aan, en ze brengen de inheemse achterbakse roddel instinctief tot een nog goorder niveau, als ze achter de meisjes aanzitten.

gravatar

Hier wordt vergeten dat het meer dan 10 jaar duurt om de JSF te ontwikkelen. Zwart wint in de praktijk dus altijd op tijd. Daarnaast lijkt er bij beide partijen nog een interne strijd gaande over de positie van de koning en koningin…

Reageer
gravatar

Zwart kan beter investeren in defensie, zodoende om beurt 1 te overleven.
met een 2e investering in een nuclear wapen kan er altijd een gelijkspel worden behaalt.

Reageer
gravatar

Het lijkt een detail maar kan verstrekkende gevolgen hebben tijdens een wapenwedloop: de dame en koning staan op de verkeerde velden in de beginstelling bij zowel wit als zwart. Het gaat dus eigenlijk om een koningspion. Waar gaat het heen met de wereld?

Reageer
gravatar

De regels worden steeds ingewikkelder. ABC-wapens mochten al niet meer, maar een paard op C4 zetten is gewoon legaal. What’s next, complete torens verplaatsen?

Reageer
gravatar

Jè heb r auk ech gein klaute vestand van. Max wil altèd graag van achtâh genaume worde zaudat ze nie ziet wie zèn knuppel in ut hoendâhhok gauit. Ken je tenminste zegge dajje van niks weit en niks gezien hep. Argetèns gebrùik. Net zals de Nazis die hebbe auk nichs gewoess. Zau weit Max nie dat haah Pa hem r stiekem in flaste en 30 dùizend mense de zei in pleuâhde.

gravatar

Vanwege het gewicht van de JSF is deze helaas niet in staat verder te vliegen dan de E-lijn in de eerste beurt. Daarna moet hij worden bijgetankt of vliegt de staart in de fik.

Reageer