Kremlin / Studio Speld

Hoeveel journalisten mag je vermoorden voordat er economische sancties komen?

Met deze handige formule kun je het zelf thuis uitrekenen!

Het is inmiddels vrijwel zeker dat Jamal Khashoggi is vermoord door de Saoedische overheid, maar veel westerse landen durven het nog niet te hebben over economische sancties. Dat roept de vraag op: hoeveel journalisten mag je eigenlijk vermoorden voordat er economische sancties komen?

Hoogleraar politicologie Bert Bokhoven snapt de verontwaardiging om het uitblijven van sancties voor de Saoedische regering: “Maar als je naar de cijfers kijkt is het te begrijpen. In internationale diplomatie worden kwesties met vermoorde journalisten altijd afgewogen aan de hand van formules. In dit geval is er waarschijnlijk een rekensom gemaakt met als uitkomst dat Saoedi-Arabië netjes onder het toegestane aantal vermoorde journalisten zit.”

Overheden hanteren volgens Bokhoven de ‘marginal death journalist quote’ (mdjq): “Het is tamelijk eenvoudig. Je vult de variabelen in, zoals het bnp en het exportoverschot, en aan de hand van de uitkomst weet je hoeveel journalisten je in stukken kunt zagen zonder internationale relaties op het spel te zetten. Dit leer je in jaar 1 van het diplomatenklasje.”

“De formule is als volgt:

Nou, de angstratio is al jaren 6/10. In het geval van Saoedi-Arabië komen we dan uit op het volgende getal: 5,29

Dus 5 hele journalisten en van een zesde mogen ze nog een aantal van z’n ledematen afzagen. Gaat Saoedi-Arabië daar overheen, dan volgen er sancties.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Economische sancties zijn in deze situatie nou niet direct handig. Zo’n 15 koppig doodseskader is net goedkoop en dan komt daar ook nog een staatsbegrafenis bovenop. Kunnen we juist beter nog wat subsidie sturen. Wie weet krijgen we dan nog een beetje inspraak op welke journalisten.

Reageer
gravatar

Het laatste nieuws rond de Saoedische kroonprins is dat zijn existentie -an sich- ter discussie staat bij de oude en extreem conservatieve oliedollar-elite van dit land. Deze murder-case kan aanleiding zijn hem a) vliegrampelijk te laten verongelukken (middels procedure MH 17) , hem b) te laten ombrengen door zijn eigen lijfwachten (methode Anwar Sadat), of c) hem spoorloos fysiek verdeeld in kisten te doen verdwijnen van het consulaat van een bevriende natie (methode Khashoggi). Een prettig calternatief is voor hem asiel aan te vragen bij zijn allerbeste vriend DJ Trump, wiens voorganger G.W. Bush eerder de oudste zoon van zijn intiem bevriende bouwfamilie Bin Laden zo gastvrij onthaal verleende. Deze primus inter pares van 3.500 bovenmodaal uitkeringsgerechtigde Saoedische prinsen kan ook in Nederland bij Rob Jetten asiel aanvragen, of een postbus adres.

gravatar

Ondanks alle faux pas mogen we toch nooit vergeten dat MbS na 1600 jaar onderschikking en stuurloosheid vrouwen weer achter het stuur heeft weten te krijgen, dat hij met zijn bff DJ Trump voor $ 220 miljard aan werkgelegenheid in Amerika’s wapenindustrie overeenkwam en dat hij laatst per ongeluk een vrouw (moeder Theresa May) een hand gaf en de deur voor haar openhield. Zulke verdiensten voor het imago van zijn land mag men hem toch niet ontzeggen?

gravatar

De Speld is weer seksueel verantwoord bezig.
Die Arabieren moeten ze snel mogelijk allemaal asiel krijgen.

gravatar

Noot.
Bij verschillende vormen van executie wil nog weleens voorkomen dat de beklaagde het in zijn broek doet. Daarom: Veilig Plassen Nederland.

gravatar

Normaal gesproken schat ik hoogleraar politicologie Bert Bokhoven hoog in. Maar in dit geval? Maar 6 journalisten? Dat is wel erg laag. In moslimlanden zijn ze het gewoon om journalisten massaal te vermoorden.

Naar mijn mening hoort de angstratio 10/10 te zijn.

Corrie.

Reageer