Youtube.com / Lion King Community

We leggen Timon en Pumbaa uit aan de hand van de marginale consumptiequote van Keynes

Timon en Pumbaa. Voor veel mensen is dat maar moeilijk te begrijpen. Wij leggen de Disney-karakters daarom uit aan de hand van de marginale consumptiequote van Keynes.

Stel: je hebt een marginale consumptiequote van Keynes van, laten we zeggen, 0,6. Dat is dan natuurlijk een inschatting. En zo zit het ook met Timon en Pumbaa. Ze zijn een inschatting. Alleen dan niet van consumptiegedrag maar van hoe een stokstaartje en knobbelzwijn zich zouden gedragen mochten ze kunnen zingen en praten en worden opgescheept met de opvoeding van een kinderleeuw. Net als het nationale spaarquotum zie je Pumbaa door de tijd heen fluctueren. Bij grote schaarste verschranst hij minder veelkleurige geanimeerde insecten en zal hij er wellicht eentje achter zijn holle slagtand bewaren.

En zoals de marginale consumptiequote een simplificatie is, zo zijn Timon en Pumbaa dat ook! In werkelijkheid spelen veel meer factoren een invloed bij de vriendschap tussen twee dieren, die gezien de natuur van het stokstaartje en het knobbelzwijn zelfs onwaarschijnlijk lijkt. Meer moet je ze zien als een vehikel om de marginale geneigdheid tot consumeren een gestalte te geven in een platgeslagen werkelijkheid vol passievruchtsmerende bavianen en jaknikkende giraffen.

Daarnaast is er sprake van een gezagsverhouding die we het best kunnen uitleggen als de marginale consumptiequote hoger staat dan 1. Hoe Timon Pumbaa stimuleert om risico’s aan te gaan en zijn consumptieniveau op peil te houden, terwijl het knobbelzwijn duidelijk op grote schaal overconsumeert, is opeens veel beter te begrijpen als je de MGC in je achterhoofd houdt. Eigenlijk logisch toch?

Je moet Timon en Pumbaa dus niet al te letterlijk nemen en je kunt het beter niet gebruiken als model voor wilde dieren. Het is een inschatting van een knobbelzwijn en een stokstaartje. Handig als je er nog nooit een hebt gezien. Maar als je denkt dat je aan de hand van Timon een stokstaartje in huis kunt halen, dan kom je nog eens van een koude kermis thuis.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Njet! Waarom geeft De Speld ruimte voor de Italiaanse ideeën over potverteren?

Keynes is zo jaren 80 en de Italiaanse regering is nog bezig de toenmalig aangegane schulden af te lossen; niet erg succesvol overigens. En momenteel zijn deze uitgavenverslaafden bezig nog meer schuldpapieren te slijten aan de nietsvermoedende EU-burger!

Gebruik modernere en meer waarheidsgetrouwe rolmodellen om de karakters Timon en Pumba uit te leggen aan de volgende generatie EU-ingezetenen.

Een welvarende streek (de EU) krijgt het moeilijk door een langdurende droogte (crisis). Tot overmaat van ramp houdt een meute hyena’s (die verderfelijke Italiaanse populisten) huis en vreten meer dan verstandig is (geven meer uit dan zij hebben en verdienen en financieren dit door nog meer te lenen op de kapitaalmarkten).

Gelukkig staan Simba, Timon en Pumba op om deze degenererende ontwikkeling een halt toe te roepen (Jean-Claude Juncker, Pierre Moscovici en de Eurogroep).

Neoliberaal.

Reageer
gravatar

Over hypothetische meetwaarden gesproken: het moge controversieel klinken, maar de liquide consumptiequote van Simba (JeanClaude Juncker) mag men toch ruimschoots boven de gemiddelde MAC-waarde van de EU-bevolking waarderen. De vraag is hoelang de lever van Simba het nog vol houdt. Als Simba straks, opgevolgd door Dombo (Frans Timmermans), riant in Box 3 terugkeert naar Luxemburg zal het gemiddelde alcoholgebruik in deze fiscale enclave met vele procentpunten stijgen. Na wateroverlast in België en Frankrijk is dan Luxemburg aan de beurt. Door de abdicatie van Sneeuwwitje (Alexander Pechtold) bleef Nederland nipt wateroverlast bespaard.

gravatar

M.i. moet hier eerder worden gezocht in de aero-dynamische sfeer en de wet van Buys Ballot, gezien de gebakken lucht die Disney-creaties omringt.

gravatar

Zo is dat. Het verhaaltje zal wel verzonnen zijn om de alt-rechts-tokkies iets om op te puzzelen te geven.

Die moet je wat doen geven anders gaan ze toch alleen maar in motorbendes rondtoeren en gewone mensen pesten. 😬😬😬

gravatar

ja, dat is mijn IQ. Alleen mijn aartsvijand Mortimer McMire heeft een hoger IQ met een IQ van 315. Maar ik ga even de aarde redden door rond te vliegen in mijn Boon met Spek raket