Ollyy / Gorb Andrii / Shutterstock.com

Opinie: Mag het hellend-vlak-argument straks ook al niet meer?

Het publieke debat wordt steeds meer verstikkend. Je kan bijna niks meer zeggen zonder dat iemand daar moeite mee heeft. What’s next? Mag het argument van het hellend vlak straks ook niet meer?

Als je niet eens meer verregaande conclusies als logische gevolgen mag presenteren, zal het binnen de kortste keren uitlopen op oorlog. Hoe moet ik de stellingname van mijn tegenstander onderuit halen als ik die niet kan presenteren als onherroepelijk leidend tot een onwenselijke, extreme situatie? Dat is onmogelijk. Als we zo beginnen kunnen we er net zo goed mee stoppen.

We begeven ons op glad ijs met z’n allen. Het is levensgevaarlijk dat je niet eens meer mag dreigen met levensgevaar zonder dat iemand zegt: ‘Ho eens even, dat lijkt mij een drogredenering.’ Doodeng, dat is het, en we weten allemaal wat er van doodenge situaties komt: nazisme.

Ik hou mijn hart vast voor het hellend vlak. What’s next? De overtreffende trap?

 

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Van de week zei iemand op een terras 3 seconden kan, 10 seconden is wat veel als iemand je aankijkt. Ik maakte alvast duidelijk dat ik niet met hem bezig ben, omdat ik in overpeinzingen langs hem heen naar de doorkomende zon op het plein keek terwijl hij op zijn iPhone bezig was. Op dit terras genoot ik van de prachtige luchten totdat de parasols oprukten, en de zonluiken die vastgezet werden in palen in beton. Ik zei maar wat wil je dan, dat je net als in een achterbuurt in het voorbijgaan al te horen krijgt ‘heb ik wat van je aan’ of dat je als racist gezien wordt als je blik de hunne kruist, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam Centrum. Hij zei ik ben helemaal mezelf. Ik zei dat klinkt net als de Rotterdammer die zegt ‘ik zeg altijd wat ik denk’.

Reageer
gravatar

Commercie is bij uitstek een hellend waarbij voor hen onmerkbaar vorm de inhoud overneemt als de mens (die daar steeds afhankelijker van wordt en daarmee wordt getreiterd) nu nog een inhoud kan toegekend worden. Waarschijnlijk niet.

Reageer
gravatar

Ik zag net dat de nieuwe jeans die ik bij Zeeman had gekocht waar ‘improved’ op stond nu ook al zo smal zijn aan de knieën waardoor je er niet mee kan fietsen. Als die stomme wijven er maar geil uitzien.

Reageer
gravatar

Er was nu ook cameratoezicht vlak bij de praatpaal en de fontein van Zierikzee waar afgelopen jaar gemeld werd dat er steeds sop in werd gegooid.
Domme mensen zien niet in wat al die ‘verbeteringen’ die op internet een ziekte zijn te maken hebben met controle en privacy. Hun hele leven is een peepshow.

gravatar

Een kleine noot. Bij moderne vrouwen is het van belang dat de jeans taps toeloopt omdat anders niet te zien is dat ze heupen hebben; door de survival of the fittest verdwijnen die bij de westerlingen langzaam maar zeker naar een grotere genderneutraliteit zoals in de VS al de mode is. Zie bijvoorbeeld Stormy Daniels, een bekend actrice.

gravatar

Professor Van der Plas,
Dat klinkt seksistisch, wat wel opvalt is dat buitenlandse vrouwen zich nog veel harder uitsloven achter de kassa, en dat ze harder discrimineren.

gravatar

Als we dat niet meer als retorische vraag zien dan kunnen, dan moeten binnenkort alle vragen serieus beantwoord worden!

gravatar

Ik maak me enkel druk dat iemand moeite heeft met stroopwafels. Dan zouden stroopwafels ook niet meer mogen! De horror! Of moet je dan stroopwafels verplichten dat ze aanwezig zijn omdat ik moeite heb als er geen stroopwafels zijn?

Reageer