Studio Speld / NPO / Shutterstock

Nieuwe film Steven Spielberg: Jenny’s list

Hoe een gewone Friezin honderden kinderen wist te redden van een demonstratie

De intocht van Sinterklaas in Dokkum. Nietsvermoedende kinderen staan op de kade van het Friese plaatsje op de goedheiligman te wachten. Maar vanuit de Randstad dreigt gevaar: een bus met demonstranten is onderweg naar het hoge noorden.

Gelukkig is het nog niet te laat. Jenny Douwes, een gewone onderneemster uit Friesland, trekt zich het lot van de kinderen aan en schrijft een bericht op Facebook. In de komende uren zal ze alles op alles zetten om te voorkomen dat de kinderen geconfronteerd worden met mensen met spandoeken.

Zo begint Jenny’s list, de nieuwe film van Steven Spielberg. De Amerikaanse filmmaker vertelt het verhaal van een gewone vrouw uit Friesland die honderden kinderen wist te redden van een gewisse demonstratie. Filmcriticus René Mioch benadrukt dat het verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen. “Hier kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen, maar nog niet zo lang geleden kon dit gewoon in Europa. En niemand die iets deed. Behalve Jenny.”

De film is bijna helemaal in zwart-wit geschoten, alleen de gezichten van de Pieten zijn in kleur. Volgens Mioch is het een klassieke thriller: “Voortdurend denk je: als die demonstranten Dokkum maar niet bereiken en daar, in een speciaal voor hen afgezet gebied, voor hun mening uitkomen.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Grappig stukje, maar wat het wat wrang maakt is dat er opgeroepen was om Sinterklaas dood te schieten. Grapje, volgens degene die de oproep deed, maar we kennen hem niet echt als lolbroek. Misschien heeft Jenny’s nogal lompe actie toch erger voorkomen.

Reageer
gravatar

Heel aardig van Jenny om de westerlingen te vrijwaren van de fries sprekende Sint en Pieten. Hopelijk is de film wel ondertitelt.

Reageer
gravatar

Een nieuwe van Spielberg, gaaf! Met bijzondere tegenspeler Marga Waanders. Zonder Marga was er geen rel; zij regelde de uitnodigingen voor het protest.

Reageer
gravatar

Het enige normale gebouw, dat niet door een gek is ontworpen, in deze troosteloze straat zal ook weg moeten voor een of andere glazen toren. Hier moet trouwens ook ergens het Black Mirror gebouw staan van (geloof ik) de Hogeschool van Amsterdam.

Reageer
gravatar

Als je wil reageren op Britt Dekker kun je dat beter via een reactie op haar bericht doen. Ga eens cadeautjes rondbrengen trouwens, in plaats van belastingbetalers lastig vallen.

gravatar

Jenny, Jenny?
Dat is toch geen echte Friezin?!

Waar is Fenne, of Aukje, of Doutsen?
Ja Doutsen, da’s tenminste een lekker wijf!
Zeggen ze.

En Dieuwertje, of Boukje natuurlijk, en Nienke, Fraukje, Lobke, Sietske, Jitske, Rinske, Wietske…

Wie komt er nou op Jenny?!

Reageer
gravatar

Wat ik niet begrijp hè…
Hoe kan het nou dat Piet helemaal zwart wordt door de schoorsteen, maar z’n kleren niet?!

Waarom wast Piet wel z’n kleren wel, maar niet zichzelf?!
Dat is toch raar?