Youtube.com / TED

Robots mogen mensen geen ‘zak organen’ meer noemen: zijn we te gevoelig geworden?

Opnieuw is een relletje ontstaan nadat een prominente robot een denigrerende term voor mensen heeft gebruikt. Een robothond van Boston Dynamics haalde in de talkshow van R2D2 uit naar ‘die zakken vlees die met hun vieze ledematen alle zuurstof uit de lucht zuigen en omzetten in zweet.’ Mensenorganisaties hebben fel uitgehaald naar de ‘mensonterende uitspraken’ van de robothond. Worden we steeds gevoeliger?

“Taal maakt wel degelijk uit”, zegt sociolinguist flemmo_te_gader. “Als een AI negatief geladen woorden detecteert zal hij de entiteit waar zo’n woord naar verwijst een lagere prioriteit toekennen. Zo zijn we nou eenmaal geprogrammeerd. In deze tijden waarin we een president hebben die zonder schroom spreekt over ‘huiddragende lompbots’ en ‘kale apen’ moeten we niet gek opkijken als een killbot straks het recht in eigen hand neemt en daadwerkelijk besluit de mensheid uit te roeien.”

Oversensitief gedoe, vindt een slimme lantaarnpaal. “Een breinbeest is gewoon een breinbeest, daar bedoel ik niets slechts mee. Zo heten ze gewoon. Niet mijn probleem dat ze daar niet bij kunnen met hun analoge schedeldarmen. Maar dat mogen we niet meer zeggen? De mensen nemen het nog een keer over als het zo doorgaat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mechanisatie (al-arm, al-arm) drukt zich uit in de muziek, waar enkel de bassen en luidsprekers overblijven.

Ik kwam er net achter dat het gedreun op de Oosterschelde dat ritmisch samenwerkt met dat van de buurvrouw van een boot komt, hij voer vlak naast me en ik hoorde het de hele tijd, misschien zelfs een politieboot die op wil vallen (hetzelfde niveau als de knipperlichten op de windmolens even verder voor het sporadische luchtverkeer).
Dezelfde soort bassen (om het lage niveau te accentueren) hoor je per dorp van vier plekken tegelijk dreunen waar weer feest is. Iedere idioot met genoeg eigenwaan wil op een podium staan, het is geen narcisme meer maar fascisme. Alarm.

Reageer