Drop of Light / Shutterstock

Nederland opent weekendscholen in Turkije voor bijles economie

‘Wij zitten hier niet te wachten op de lange arm van Den Haag en een stabiele lira’

De Nederlandse overheid is bezig weekendscholen op te zetten in Turkije. Op de scholen moeten jonge Turken les krijgen in economie, zodat toekomstige regeringen er niet zo’n puinhoop van maken dat de munt van het land instort.

In Turkije is ophef ontstaan over de plannen. “Wij zitten hier niet te wachten op de lange arm van Den Haag en een stabiele lira”, zegt parlementariër Bülent Turan van de AK-partij. “Prima dat kinderen feeling houden met de economie, maar dit lijkt op relevant onderwijs. Daar willen we in Turkije al enige tijd niets van weten.”

Toch denkt niet iedereen in Turkije er zo negatief over. De ouders van minister van Financiën Berat Albayrak (40) hebben hun zoon meteen aangemeld bij de Hollandse School. Moeder Kısmet Albayrak: “Zijn schoonvader vindt het onzin, maar wij hebben tegen meneer Erdoğan gezegd dat het nooit kwaad kan om wat basiskennis over economie te hebben. Op een dag komt het vast van pas, als hij een mooie functie in het bedrijfsleven heeft.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de weekendscholen de Turkse ideeën over economie ondermijnen: “Wij willen kinderen absoluut niet indoctrineren met de visie dat je de rente moet verhogen als de inflatie stijgt. We willen ze alleen meegeven dat het kán, dat het een alternatief is voor vertrouwen op God. ‘s Lands wijs, ‘s lands eer, zeg ik altijd maar, ook als die wijs van een tergende onkunde getuigt.”

President Recep Tayyip Erdoğan heeft in een toespraak uiteengezet waarom hij de Nederlandse scholen geen waardevolle toevoeging vindt aan de Turkse samenleving: “Weet je wie ook onderwijs gaven? Nazi’s!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Incredible content here. I love every bit. Keep up the good work. This might sound very basic, but as it may seem, there’s that time you’ll need to plug out the life support. This article provides you with information on how to turn off iPhone 13 in case you skipped reading the purchase manual.

Reageer
gravatar

Op aandringen van Recep T. Erdogan hebben alle olie leverende Soennitische staten, besloten hem tot vice-president van de EU te benomen. Zijn eerste besluit in die hoedanigheid is in al die landen het kwantum Turken op paritair niveau te brengen: 50/50.
Turkije is dan de eerste natie die als belangrijkste exportartikel, eigen onderdanen aan de man brengt. Islamisering op de democratische manier.

Reageer
gravatar

Dan zit er niks anders op de Nederlanders Turks te leren, net zoals de Britten Chinees moeten leren (van Cameron: waarom is dan EU lidmaatschap nog nodig?).

Reageer
gravatar

Bij een levendig debat mogen soms stevige woorden vallen. Maar laat alles binnen de grenzen van de beschaving blijven. En een beetje liefde af en toe kan ook geen kwaad. Dan is nu het woord aan die getatoeëerde dame op de publieke tribune.

Reageer