Landgenoten: Turkije

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Ligging Europa en Azië
 • Hoofdstad Ankara
 • Grootste stad Istanbul
 • Heette tot 1922, samen met nog wat andere gebieden Ottomaanse Rijk
 • Heet sinds 2022 officieel Türkiye
 • Aantal inwoners 85 miljoen
 • Aantal kalkoenen 5 miljoen
 • Theeblaadjesconsumptie 3 kilo per persoon per jaar
 • Nederlandse tradities met Turkse roots Tulpen, Sinterklaas, döner
 • Navo-lid sinds 1952
 • Kandidaat-EU-lid sinds 1999
 • Plaattektoniek Zeg dat wel

Turkije is na anderhalf jaar onderhandelen akkoord gegaan met de toetreding van Zweden tot de Navo. Zweden vond een Navo-lidmaatschap nooit zo nodig, totdat Rusland een Europese oorlog begon. Toen liet Zweden zijn eigenzinnigheid rap varen en vroeg het om versnelde toelating. ‘Voor wat hoort wat’, dacht de Turkse president Erdoğan. ‘In Zweden zitten nog wat fanatieke Koerden en andere Turkse lastpakken.’ Nu die gevangenisstraf of uitzetting vrezen, is Erdoğan om.

Als enige Midden-Oosterse Navo-land heb je invloed. Turkije is vrij letterlijk de brug tussen twee continenten en werpt zich, als scharnier tussen oost en west, graag op als neutrale bemiddelaar tussen ruziënde partijen. Rusland, Syrië, de EU, de Verenigde Staten, China, de Arabische wereld: iedereen is welkom voor een kopje Turkse koffie.

Op het internationale podium is Erdoğan altijd beschikbaar voor een open gesprek, maar in Turkije zelf kun je maar beter niet alles zeggen wat er in je opkomt. Dat merken voormalige inwoners van Turkije tot in Zweden. Degenen onder hen die op de Turkse uitleveringslijst staan, maken nu wel dubbel kans om in een Navo-land te geraken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *