StudioSmart / Shutterstock

Het is Roggenjaar op de Speld: wat kun je zoal van ons verwachten?

Vanwege het overweldigende succes van de eerste nationale roggenweek hebben we bij De Speld besloten om de roggenweek te verlengen tot een roggenjaar. Tijdens dit roggenjaar kom je alles te weten over deze vrolijk spetterende onderwaterpannenkoeken. Maar wat kun je de komende tijd zoal van ons verwachten? Hieronder een kort overzicht van de diverse themamaanden.

Augustus: deze maand staat in het teken van het gezinsleven van roggen. Wist je bijvoorbeeld dat roggen zich ook kunnen voortplanten? Dat zorgt ervoor dat de diverse wereldzeeën altijd verzekerd zijn van een verse aanwas van roggen. Gelukkig maar!

September: in september is de manta ons mantra. Mantaroggen zijn extra grote roggen, die een spanwijdte tot wel 7 meter kunnen hebben. Volgens Wikipedia hebben ze grote vlezige kopflappen, maar wij vinden die term denigrerend en spreken liever van grote vlezige topflappen.

Rogtober: Misschien wel het hoogtepunt uit de viering van het roggenjaar. Tijdens deze maand zullen wij ook een zogeheten “challenge” lanceren waarbij iedereen een maand lang zijn rog moet laten staan. Vet!

November: roggen houden niet van november, omdat ze daar neerslachtig van worden. Om de roggen te ontzien zullen wij in de maand november geen artikelen publiceren.

December: ook voor roggen is december een feestmaand. Oorspronkelijk hadden wij een longread gepland staan over een lieve oude rog die cadeautjes rondbrengt en allemaal zwarte helpers heeft, maar daar hebben we bij nader inzien besloten van af te zien.

Januari: oei, oei, oei. De roggen zijn na de feestmaanden allemaal flink aangekomen, en moeten wat minder plankton eten. Fajah Lourens geeft de roggen tips over gezonde voeding, en die worden natuurlijk in alle dankbaarheid aanvaard.

Februari: in februari vragen we aandacht voor roggen met een ziekte. Veel roggen hebben een ziekte. Wij weten niet welke ziekte, want we zijn geen dokter. Hopelijk hebben we ons tegen februari iets meer in de materie kunnen verdiepen.

Maart: tijdens deze eerste lentemaand zoomen we in op de roggengemeenschap in Tsjaad. Die staat flink onder druk, vooral vanwege het ontbreken van een zee. Waarom kijkt de internationale gemeenschap lijdzaam toe terwijl deze stille genocide tot uitvoering wordt gebracht? Daarnaast veel gekke filmpjes van roggenblunders.

April: in april staat er iets bijzonders op het programma. Dan zenden we op facebook een live Q&A uit met onze huisrog Jos. Die kun je allerlei vragen stellen zoals ‘hoe is het nou om een rog te zijn?’ en ‘hoe houden jullie werk en privé gescheiden?’. Wij raden af om over Steve Irwin te beginnen. Dat ligt nogal gevoelig.

Mei: in mei is Bastiaan Ragas gasthoofdredacteur van De Speld Roggen. Wij laten ons graag verrassen.

Juni: ben je op zoek naar een goed boek voor op het strand in de zomer van 2019? Dan ben je bij het roggenjaar van De Speld aan het juiste adres. In juni is het tijd voor onze roggenboekenclub, waarin we titels bespreken als “Knielen op een bed roggen” en “Lof der rogheid”.

Juli: helaas alweer de laatste maand van het roggenjaar. Maar niet getreurd: bij succes kan het roggenjaar zomaar worden verlengd tot een roggeneeuw!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik hoop dat de roggenacceptatie in de Nederlandse samenleving zal toenemen gedurende het komende jaar. “Roggebrood” kan anno 2018 echt niet meer!

Reageer
gravatar

Net als de met de vogelaars die die dieren enkel interessant vinden omdat ze er met een peperdure verrekijker naar kunnen kijken is het enige diepzinnige aan de diepzee en de natuur wederom de techniek.

Reageer
gravatar

Hier komt ook die trend vandaan van al die glazen huizen. Ze zien echter NIET dat ze zelf in een aquarium leven.

gravatar

Het huis met zoveel glas bij Viane dat een eindje van het watersnoodmuseum staat is gemaakt omdat het gebied populair is bij duikers, vooruitspelend op de stijging van de zeespiegel, en om als aquarium dienst te kunnen doen.

gravatar

Precies zoals Steve Irwin het gewil had! Oh ja Steve Irwin, gefeliciteerd met je verjaardag! Nog steeds met roggen aan het spelen? Wel uitkijken hoor, ze kunnen dodelijk bijten!

Reageer