StudioSmart / Shutterstock

Hoe staat de mensheid ervoor? Wij vroegen het aan een rog

Het zijn donkere dagen voor de mensheid. Een pandemie houdt in ons in de greep, de VS neemt volgende maand mogelijk een gevaarlijke afslag, en dan is er ook nog het klimaatprobleem. Is er nog hoop voor de mensheid? Wij vroegen het aan een rog.

Beste rog, hoe heb jij het afgelopen jaar naar de mensheid gekeken?
Met verbazing, daar moet je heel eerlijk in zijn. In de roggengemeenschap is er veel sociale controle. Als jij bijvoorbeeld niet plat genoeg bent, dan word je daar door de groep op aangesproken. “Je lijkt wel een vis,” zeggen we dan (de rog lacht, red.). Dat klinkt heel gemeen, maar het maakt ons uiteindelijk sterker.”

Afgelopen week heeft Rafael Nadal Roland Garros gewonnen. Dat zou je kunnen zien als een monument voor de mens als soort, de oude strijder die nog eenmaal zijn zwaard heft en met het naderende gevaar afrekent. Wat voor lessen kunnen we daaruit trekken?
Ook wij roggen zijn gecharmeerd van Rafael Nadal. Hij is altijd een vriend en bondgenoot geweest voor onze soort. Maar het zou dwaas zijn om hier meer achter te zoeken. Rafael Nadal is gewoon een goede tennisser, die toevallig een toernooi wint. Dat is het probleem met jullie mensen: alles moet maar een metafoor zijn.

Dat is onze soort inderdaad eigen. Hoe doen roggen eigenlijk aan zingeving?
Roggen scheren graag over de zeebodem, maar wij zien dat niet als metafoor voor ‘met beide benen op de grond staan’. Ten eerste omdat we geen benen hebben en ten tweede omdat we daar te nuchter voor zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er ook zweverige roggen zijn, hoor. Maar die lopen daar niet mee te koop, die doen gewoon. Zolang je verder niet bijdehand gaat lopen doen mag je bij ons roggen geloven wat je wil.

Over drie weken vinden in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen plaats. Kunnen we erop vertrouwen dat die eerlijk verlopen?
Dan moet je beginnen met de vraag: wat is eerlijk? Is het eerlijk dat de zeeën worden leeggevist, en de oceaan verwordt tot een gigantische azuurblauwe kliko waar jullie je afval in kwijt kunnen? Wij vinden van niet. Gaan de presidentsverkiezingen eerlijk verlopen? Waarschijnlijk niet. Maar je snapt hopelijk dat roggen met enig leedvermaak kijken naar wat er in de Verenigde Staten gebeurt. Dat betekent natuurlijk niet dat we blij zijn als Trump nog vier jaar president blijft. Dat jullie überhaupt alleen tussen twee oude mannetjes kunnen kiezen roept bovendien een heleboel vragen op over de volwassenheid van de rest van jullie soort.

Wie staat er momenteel op 1 in de Roggen top 100?
Je bedoelt de top 100 meest gezochte criminele roggen?

Nee, de top 100 van de populaire muziek
(resoluut) Roggen houden niet van muziek. Soms zwemmen er een paar bultruggen voorbij die het nodig vinden om heel hard naar elkaar te zingen. Ongelooflijk, denken we dan. Houd eens rekening met elkaar. De eerste keer bel je dan nog met de roggenpolitie, maar die hebben wel wat beters te doen. Bovendien zijn roggen van nature conflictmijdend, dus het is sowieso nogal vreemd dat we onze eigen politie hebben. Dat allemaal gezegd hebbende: Rolf Sanchez met Más Más Más.

Roggen zijn nog tot minstens juni 2021 te zien in de oceaan en het Dolfinarium.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *