Joao Pedro Silva / Shutterstock

Gaaf nieuws over haaien, maar we kunnen het niet vertellen omdat het Roggenweek is

Er is waanzinnig gaaf nieuws over een grote witte haai bij de kust van Californië. Helaas kunnen we er niet over berichten omdat het Roggenweek is, een week die in het teken staat van roggen.

We weten zeker dat jullie graag hadden gelezen over de bezigheden van de imposante roofvis, maar we hebben nou eenmaal afgesproken dat het deze week over roggen gaat. Roggen zijn platte vissen in de vorm van een schijf. Ze kunnen zich door hun schutkleuren vaak goed verstoppen op de zeebodem.

Op het moment is er geen opvallend nieuws te melden over roggen, in ieder geval geen nieuws dat qua sensatie kan tippen aan het nieuws over de grote witte haai, maar hier is wel een leuk feitje over roggen: Er zijn meer dan 450 beschreven soorten roggen. Over de indeling daarvan verschillen de meningen. In sommige wetenschappelijke literatuur wordt gesproken over 6 ordes en 21 families, maar er zijn ook veel simpelere indelingen die uitgaan van slechts 3 ordes. Dat er nog altijd geen consensus is komt vooral omdat er niet echt een debat over wordt gevoerd. Mensen vinden het wel prima zo.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Volgende week is het wetenschappersweek. Alvast een leuk weetje over wetenschappers: ingewijden weten te vertellen dat Stephen Hawking op zijn sterfbed met betrekking tot Richard Dawkins heeft gezegd: “En toch draait hij!”.

Reageer
gravatar

De NS zegt tegenwoordig ‘beste reizigers’ ipv ‘dames en heren’; de geachte reizigers, zoals ikzelf, worden daardoor buitengesloten.

gravatar

Als de M. staat voor Maarten en u die zuurpruim-van-beroep zeikstraal bent, dan zou “geminachte reiziger” passender zijn.

gravatar

Voordat er kleinerende opmerkingen worden geplaatst over het hoofdelijk IQ van roggen: het moet iedereen toch nog helder voor de geest staan hoe één (1) enkele, anoniem gebleven, pijlstaartrog (in 2006) in zijn eentje de luidruchtige Australische natuuronderzoeker/krokodillenjager Steve Irwin het zwijgen oplegde. Deze naamloze zeebewoner is bijgeschreven in het Rogboek van het WNF en boegbeeld van de Australische zusterpartij van de PvdD

gravatar

Ooooh! Wat erg!

Haaien en roggen zijn naaste familie, ze horen allebei tot de Elasmobranchii.

Ik vind het heeel erg dat ze zo apart worden gehouden!
We moeten veeel inclusiever denken!
Vissen hebben ook gevoel en haaien en roggen zijn de filosofen onder de kraakbeenvissen! Die moet je vriendelijk en gelijkwaardig behandelen!

Reageer