Campuslife / YT

Mogen mbo’ers ook schurft?

In studentensteden melden zich steeds meer studenten met schurft. Dat maakte de GGD vandaag bekend. Maar de GGD’ers hebben grote moeite met diagnosticeren sinds zich ook mbo’ers met klachten hebben gemeld.

Arts infectiebestrijding Yora Nnuygn: “Zij doen geen studie, maar volgen een opleiding. Het zijn geen studenten, maar leerlingen. En ja oké, ook bij hen zien we rode vlekken en schilfers, maar zij wonen niet in een gore fusie met zijn twintigen en studeren ook niet op de universiteit, dus helemaal echt is die besmettelijke huidaandoening dan natuurlijk niet.”

Roy van Voorsel volgt de mbo-opleiding metaalbewerking en wil graag erkenning voor zijn jeuk: “Ik ben óók gewoon de hele dag aan mijn kont aan het krabben. Ik verwaarloos mijn hygiëne ook gewoon. Ik maak ook mijn bed nooit schoon, wat is het verschil?”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Jonathan van Wollegom, student Rechten aan de Universiteit Leiden, is het niet eens met Roy. “Dit onderscheid is niet voor niets. Het lijkt me duidelijk dat mbo’ers minder geschikt zijn voor kleine mijtjes die gangen graven in je huid en daar de boel gaan lopen bevruchten. Dan kan je leuk jeuk hebben, maar dat is pertinent niet hetzelfde.”

GGD Hollands Midden stelt een tussenoplossing voor. “Kneusjesschurft.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gelukkig -althans op dit vlak- geen ervaringsdeskundige? Maar pas op; zelfs een handdruk met een niet-herkende schurftige kan leiden tot overdracht van mijt en daaropvolgende jeuk rond de fontanel.Dus na iedere handdruk de handen wassen en ontsmetten, bij handdrukken met politici idem en vooral de vingers natellen.

gravatar

Iets klopt er duidelijk niet bij de puntentelling.

Beste hoofdredacteur,
Mag die onnozele wedijver om de punten – die makkelijk gehackt kan worden – alstublieft wegblijven?
Ik heb zelfs gehoord dat er in China weddenschappen op de punten van de reacties op De Speld worden afgesloten. Dat werkt fraude in de hand.

Reageer
gravatar

Geachte mevr. van Polanen,

bedankt voor uw interesse naar een mogelijk verband tussen schurft en studiekeuze. In ons laatste onderzoek B. Bokhoven et al., “Common scab symptoms in high density urban environments: a study of long-term trends” hebben wij diverse factoren en hun relatie op schurft onderzocht. Hoewel studiekeuze niet de meest significante factor was (sexuele geaardheid en mate van betrokkenheid bij een studentenvereniging hebben bijvoorbeeld een veel groter effect) bleek dat er wel degelijk een invloed is van zowel studiekeuze en opleidingsniveau op de frequentie en de intensiteit van schurft bij studenten. Voor de precieze statistische waarden verwijs ik u graag door naar het onderzoek.

Met vriendelijke groeten,

Prof. dr. ir. Bert Bokhoven

gravatar

Johanna van Polanen, het zit zo; mensen zonder humor zien geen verschil in werkelijkheid en fantasie.

gravatar

Hierbij moet ik mijn kritische visie op alleskunner Bert Bokhoven herzien. Zijn bovenstaande bijdrage (van 6 juni, NB de “Langste Dag”) is academisch verwoord en gestructureerd. Dat het een longitudinaal onderzoek betrof, versterkt m.i. de validiteit. Hopelijk ondervonden Bokhoven et al geen nadelige gevolgen van dit onderzoek. Het is algemeen bekend dat veel onderzoekers ‘de schurft hebben’ aan veldonderzoek. Tot slot nog een vraagje: is er gemeten op nominaal, ordinaal, interval of ratio-meetniveau?