Pxhere / Leica

‘Jongeren moeten een leven lang gaan lenen’

Minister pleit voor duurzame schuldontwikkeling

Na het behalen van je master stoppen met lenen is er wat minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven betreft niet meer bij: “Jongeren moeten zich voorbereiden op een leven lang lenen. Tijdens je studie bouw je een passie op voor lenen, waar je later nog profijt van hebt.”

De tijd dat mensen hun hele leven met één schuld leefden is simpelweg voorbij, meent Van Engelshoven. Mensen moeten juist leren met nieuwe schulden te leven. “De studieschuld is een mooie kennismaking met het fenomeen, een prachtige voorbereiding op rood staan en een fikse belastingschuld opbouwen met boetes. Vervolgens moeten mensen geld lenen om de gaten te vullen. En ja, dat kost wat tijd en inzet, maar daarom is nu die eerste studieschuld zo belangrijk.”

De wereld wordt complexer, en de verschillende tekorten die je na en naast je studieschuld nog opbouwt reflecteren dat. “Bijna niemand zal straks nog alles kunnen bolwerken, met de uitdagingen die de hele maatschappij staan te wachten. En niemand weet precies wat: meer mensen, hogere woonprijzen, duurdere zorg, en wat nog meer? Daarom is een breed schuldenpakket dat zich het leven lang mee ontwikkelt zo belangrijk.”

Benoit Navran, een 21-jarige student sociologie uit Leiden, vindt het ergens wel een mooie boodschap van minister Van Engelshoven: “Ik vind het eigenlijk ook niet meer dan normaal dat je een leven lang blijft afbetalen aan verschillende instanties. Daar moet ik wel bij vermelden dat ik dit van huis uit al heb meegekregen. Mijn ouders betalen ook al hun hele leven schulden terug, dus voor mij is het gewoon iets wat je doet, en verder niet over moppert.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb een boek waarin het wordt uitgelegd. Je mag het wel mee naar huis nemen, maar ik wil het wel graag terug.

gravatar

Evenwichtig beleid van deze minister.

Ben al enkele decennia bezig om een gebalanceerde brede schuld op te bouwen. Telkens als ik het bijna voor elkaar heb schiet een lening door en moet ik weer bijlenen om de boel recht te trekken.

Op dit moment heb ik 680.000 euro middelbrede schuld en nog niet helemaal in balans maar ik blijf eraan werken.

Reageer
gravatar

Ik heb van jongs af aan al een opinieschuld. Eerst vertelde ik mijn ouders en mijn klasgenoten al niet wat ik vond, nu op mijn werk niet en ik schrijf ook nooit columns en ik word ook nooit gevraagd voor talkshows. De maatschappij heeft zodoende nog heel wat meningen van mij tegoed. Of ik deze levenswijze kan aanbevelen? Geen flauw idee.

Reageer