Shutterstock

Minister trots op leenstelsel: ‘Bereidt studenten perfect voor op financieel afhankelijke toekomst van ouders’

Studenten zijn sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 financieel steeds afhankelijker geworden van hun ouders, blijkt uit onderzoek. Maar de demissionair minister van Onderwijs is juist trots op het stelsel. “Hierdoor leren studenten gelijk hoe het voelt om de komende decennia ook nog afhankelijk te zijn van hun ouders. Een hele waardevolle les voor de toekomst. Je kan niet vroeg genoeg leren dat je later ook niet je eigen boontjes kan doppen.”

Van Engelshoven vervolgt: “Denk eens aan al die 0-uren contracten, het minimumloon of de huizenmarkt. Je denkt toch niet dat je straks in je eentje een huis kan kopen? Tenzij je het leuk vindt om in een beschimmeld hondenhok achterin iemands tuin te wonen natuurlijk, haha.”

Dat er vanuit de samenleving veel kritiek is op het stelsel, legt ze naast zich neer. “Opgroeien is leren omgaan met teleurstellingen. Denk je dat ik het leuk vind om met Mark Rutte in een kabinet te zitten? Dat is nou eenmaal zo. Het leven is geen groot feest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *