1Twente Enschede / Youtube

1 mei: vandaag herdenken we de vakbonden

‘Zelf heb ik de vakbond niet meer meegemaakt’

Het is weer 1 mei en dus herdenkt Nederland de vakbonden. Door middel van enkele stakingen staan we stil bij het feit dat ons land ooit georganiseerde belangenbehartiging van werknemers kende.

“Ik vind het belangrijk dat we nooit vergeten”, zegt een man in een rood hesje bij station Utrecht Centraal. “Zelf heb ik de vakbond niet meer meegemaakt, maar mijn ouders wel. Maar die praten er thuis liever niet over. Dat ligt te saai, zegt mijn moeder altijd.”

Uit onderzoek blijkt dat steeds minder mensen meedoen aan de herdenking. Veel scholieren weten niet eens wat een vakbond is. “Voor hen is het zó lang geleden”, zegt onderzoeker Paul Tjepkema van de Universiteit Leiden. “Het is aan de oudere generatie om jongeren de boodschap van Aksie! Aksie! Aksie! door te geven.”

Tjepkema merkt op dat veel mensen tegenwoordig ook aan andere bonden denken. “VNO-NCW wordt vaak genoemd. Die hebben het tijdens Den Uyl eventjes moeilijk gehad. Maar mensen denken ook aan bonden als de KNVB en Martijn. Dat is op 1 mei eigenlijk niet de bedoeling.”

FNV-voorman Han Busker (57) draagt tijdens de herdenking het zelfgeschreven gedicht ‘Zo stil’ voor. Dolf Jansen is er ook.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dan ben je nu zeker al 100 jaar?
Ooit: zeker 40 jaar geleden + 40 jaar lid + lid geworden op je 20e ongeveer = 100

gravatar

Zo wonderlijk is het niet dat de vakbond op hun retour is. Het is al begonnen met Wim Kok. Zij carrière van FNV-vakbondsleider naar commissaris van een grote bank is toch wel opmerkelijk.?

Wanneer je nu naar vakbondsleider Paula Verhoef bij de staking openbaar vervoer kijkt. ( https://tinyurl.com/yd67ayty ) Dan krijg je toch het gevoel dat ze niet echt de belangen van de buschauffeur vertegenwoordigt. Ze zal wel politicologie op een universiteit hebben gestudeerd en vakbondsleider is een mooie carrière-opstap naar woordvoerder van één of andere multinational zijn.

Ze valt helemaal door de mand wanneer je haar met d’r infantiele knarsstem hoort spreken.

Corrie.

Reageer
gravatar

Lieve Corrie, jij stelt mij teleur!
Je beoordeelt Paula Verhoef op zaken die niet ter zake doen: haar mogelijke opleiding, haar mogelijke toekomst* en haar stem.
Je begint helaas steeds meer op de sl*chtste kanten van jouw grote liefde, Geert Wilders, te lijken.

* Maar ik geef toe, in ieder geval is bijvoorbeeld buschauffeur voor een van de vele gesjeesde rechtse politici een passende baan. Hij blijft dan toch nog bestuurder.