Leeglopende vakbonden experimenteren met flex-lidmaatschap

'Al worden mensen maar een uurtje lid, dan zijn wij al blij'

In hun zoektocht naar nieuwe leden hebben de vakbonden FNV en CNV een nieuw middel ontwikkeld: het flex-lidmaatschap. Iedereen kan lid worden van een vakbond voor de tijd dat het hem uitkomt.

Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV ziet een haat-liefdeverhouding tussen de werknemer en de vakbeweging. “Mensen zien ons als een verzuurd, vastgeroest bolwerk dat niet meer van deze tijd is. Maar hebben ze een conflict, dan weten ze ons altijd weer te vinden. Op deze manier laten we zien dat wij als geen ander van deze tijd zijn.  Vaste contracten bestaan bijna niet meer, waarom dan nog wel een vast vakbondslidmaatschap? Al worden mensen maar een uurtje lid, dan zijn wij al blij.”

Onder werknemers kan de maatregel van de vakbonden op steun rekenen. Ben Elker, data-analist te Bilthoven: “Eigenlijk wist ik tot gisteren niet eens wat een vakbond was. Ik dacht altijd dat het iets was met kraakpanden en Karl Marx en zo. Het valt me reuze mee. Ze organiseren leuke, gezellige en vrijblijvende dingen, Het lijkt me best leuk om eens een dagje mee te gaan staken. Als flexlid kan ik dan gewoon de volgende dag weer aan de slag, want het werk moet uiteindelijk natuurlijk wel gedaan.”

Over mogelijke varianten op het flexlidmaatschap wordt nog nagedacht. Zo opperde de CNV de mogelijkheid tot een ‘tienstakingenkaart’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Deze constructie om leden te werven is in het geheel niet nieuw. Wij hanteren het flex- lidmaatschap al heel lang bij onze politieke partij “De Tegenpartij” Het lijkt ons zelfs dat er hier sprake is van plagiaat daar wij dit principe in de jaren 70 tot 80 van de vorige eeuw reeds hanteerden. Iedereen kon lid worden van onze partij gedurende de duur van de televisie uitzending, waarna men gewoon weer lid kon zijn van een andere partij.
Namens “De Tegenpartij” de partij die plagiaat als heel normaal beschouwt

Reageer
gravatar

Dat van de klok klopt niet helemaal, want bij voldoende “solidariteit” kom je niet binnen. Als je dat via een achteringang wel lukt, kun je jezelf inklokken en iemand anders kan je uitklokken. Een goede app of een enkelband voorkomt deze moeilijkheden. Werk voor Apple en Android.
Flex-vakbondslidsmaatschap lijkt me een prima idee met een ruim draagvlak onder de jongeren onder ons.

Reageer
gravatar

De stakingswet van 1815 is nog steeds onverkort geldig. Het gevolg is o.a. dat op zondag niet mag worden gestaakt.

Toelichting:
Tot de jaren zestig van vorige eeuw mocht er op zondagen in ons land niet worden gewerkt. Het is daarom waarschijnlijk dat deze bepaling in de stakingswet was bedoeld voor kerkelijk personeel.

Reageer
gravatar

Voorheen was De Speld een baken in de duistere leugenwereld, maar de laatste tijd volgt het ene verschrikkelijke nieuws snel op het andere. Humor om te lachen is verdwenen nu de redactie telkens zo enorm dicht de realiteit nadert. Ik overweeg mijn abonnement op te zeggen wegens té boos.

Reageer
gravatar

Geef ze een kans Jakob: het is niet de schuld van De Speld dat politici en dat soort lui De Speld persifleren. De bedoeling is toch echt andersom.

By the way, redactie: als jullie dan toch zo serieus genomen worden daar, maak er dan gebruik van en laat ze wat maatregeltjes nemen die wél hout snijden?
Moet kunnen.

gravatar

Hmm, geen gek idee. Ook zou het leuk zijn om bij het boodschappen doen vakbondspunten te sparen in plaats van voetbalplaatjes o.i.d.
Bij de pomp geen FreeBees meer Abva KaBo’s enzo.

Zelfs een Nederlandse koffiebrander zou zijn spaarpunten systeem om kunnen gooien.

gravatar

Hm, als je dan vergeet uit te checken, wordt dan standaard een hele stakingsdag afgeschreven? Of loopt de teller door (Occupy-klanten kunnen immers de kaart meerdere dagen en nachten nodig hebben)?

In dat laatste geval, wat nu als je stakingstegoed doorloopt maar je bent per ongeluk toch weer aan het werk gegaan, hoe zit dat dan met verzekeringen e.d.?

gravatar

Ik heb al begrepen dat je flexibel rechtshulp bij de vakbond kunt inkopen, als tijdens de hoorzitting net de tijd op is kan je via de FNVchipknip minuten bijkopen (gewoon even door de sleuf halen), er wordt op dit moment al hard gewerkt om dit via een nieuwe App te kunnen doen en gaat het heel handig van je beltegoed af.

Reageer
gravatar

Waarom niet het voorbeeld volgen van de VPRO: “het tientjeslid”, men krijgt 2 radio/tv gidsen en twee bedelbrieven per jaar en is toch lid.
Kunnen al die onderbetaalde schoonmakers ook eens een FNVuist maken naar die uitbuitende werkgevers.

Reageer
gravatar

En wat is er mis met de ouderwetse klokkaart? Je kan toch gewoon bij elke staking gewoon inklokken en daarna weer uitklokken. Als ik de vakbond was, zou ik wel stakingsdagen van 8 uur aanhouden. 8.30 beginnen, 17.00 naar huis. Half uurtje pauze/of werken, daar moeten de stakers vrij in zijn, vind ik. Je levert je klokkaart in en je betaald je aantal kloktikken.

Reageer