Studio Speld

Grote grazers moeten gehalveerd: wie gaat het doen?

De kogel is door de kerk. In het advies van de Begeleidingscommissie Beheer Oostvaardersplassen staat dat de grote grazers gehalveerd moeten worden. Niet alleen vanwege het dierenleed, maar ook om te voldoen aan de Europese natuurdoelen. Duidelijk. Alleen: wie gaat het doen?

Hoewel dierenactivisten zich kunnen vinden in het advies, geven zij aan niet zelf de zaag ter hand te willen nemen. “Het is natuurlijk fijn dat die dieren niet meer hoeven te lijden, maar dit lijkt me een taak voor professionals. Ik bedoel, met een schaar kan je best een hek openknippen maar met een edelhert komt je daarmee niet zo ver. Zo’n beest spartelt natuurlijk tegen.”

Ook Staatsbosbeheer heeft al aangegeven helaas niet over de middelen te beschikken om grote grazers te kunnen halveren. “Een handjevol bevers, ja dat lukt meestal nog wel, maar honderden heckrunderen en konikpaarden? Nee, dan moet je toch met wat groter geschut komen dan een simpele hakselaar.”

Inmiddels wordt gepraat met Loonbedrijf Combine Harvesters uit Uffelte. Als zij de komende week een aantal dorsmachines vrij kunnen maken, zou de klus moeten lukken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een gewaarschuwd beest telt voor twee en hiermee vervalt de noodzaak ons te halveren, want als we voor twee tellen, kunnen we worden gehalveerd door ons weer voor één te laten tellen.

Reageer
gravatar

Daar heb je het al: iemand heeft ze afgelopen winter gewaarschuwd en nu zijn het er te veel. Er was nog zo tegen gewaarschuwd: ‘gelieve de dieren niet te waarschuwen’.

gravatar

Vraagje aan de protesterenden, inzake het dierenbeulenbeleid in de Oostvaarders Plasen:
Zijn jullie ook tegenstander van fabrieksmatige “vleesfokkerijen” en eten jullie derhalve niets van het dierenbeulenvlees???
😉

Reageer
gravatar

Dat vinden die beesten vast niet prettig. Met halveren zal eerder betekenen maal 0,5. En dan lijkt me een flink heet bad de oplossing.

Reageer
gravatar

Dit bericht is natuurlijk flauwekul. Het gaat om het halveren (euthanaseren) van het aantal dieren.
Ik stel voor de organen van de geëuthanaseerde (doodgeschoten) heckrunderen, konikpaarden en edelherten te gebruiken voor heckrunderen, konikpaarden en edelherten die al maanden wachten op een transplantatie.

Reageer
gravatar

O, gaat het om het *aantal* dieren, dus niet om de dieren *zelf*? Goed dat we dat vernemen. Dat begreep namelijk niemand. Ook niet dat dit bericht flauwekul is dus. Ook al is het een bericht op De Speld.