VCoscaron / Shutterstock

Laatste huis-aan-huis-vlogger stopt ermee

Beroepsgroep uitgestorven door opkomst internet

Iedereen die opgroeide in de jaren ’80 en ’90 kent ze nog: de huis-aan-huis-vloggers die via de camera van de intercom hun superfoodrecepten deelden of vertelden over de ontwikkelingen van hun baby’s. Door de opkomst van het internet werden zij een uitstervende beroepsgroep. Vandaag maakte de laatste Nederlandse huis-aan-huisvlogger bekend de handdoek in de ring te gooien.

Martine van Geest (57) was tientallen jaren een begrip in Den Bosch. In de jaren ’80 trok ze met haar pasgeboren zoon Tijmen langs de intercoms om de nieuwsgierige Bosschenaren op de hoogte te houden van zijn doorkomende tandjes. In de jaren ’90 vertelde ze haar abonnees vooral over de laatste mode en deelde ze veganistische en biologische recepten.

Stug volhardde de Brabantse jarenlang in haar authentieke wijze van vloggen, ook toen de online vloggers al met hun onstuitbare opmars bezig waren. “Ik geloof er nog steeds heilig in dat vloggen een ambacht is. De echte vlog-belevenis is staren naar een korrelig vervormd gezicht op een schermpje van vijf bij vijf centimeter. Dat mis je op het internet.”

De laatste jaren werd het echter steeds lastiger voor Martine om inkomen te genereren uit haar werk. Over de toekomst maakt ze zich echter geen zorgen. “Ik spreek vloeiend Esperanto, dus in het onderwijs is er vast plek voor me.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Martine van Geest (geen bekende achternaam in de Hertogstad) zal het niet druk hebben gehad. In de vorige eeuw hadden alleen twee rijke ondernemers in de mooiste stad van ons land een intercom met beeld.

Reageer
gravatar

O sjips, ik ben erin getuind. Martine houdt er helemaal niet mee op. Ze gaat stug door en leidt een nieuwe generatie h-a-h-vloggers op.
Goed gedaan, Speld!

gravatar

Vroeger had je echt nog specialisten. Die vlogden huis aan huis uitsluitend over bijvoorbeeld melk, stofzuigers, kinderpostzegels of een heer die blijkbaar een oogje op je heeft. Het was gewoon veel persoonlijker toen.

Reageer
gravatar

Dat heb je goed gesproken, Corrie. Nu we gaan overschakelen op duurzame energie is de toekomst een stuk zonniger geworden.

gravatar

Wie de a vergeet mist zout niet.
Een idee Wiemerma is om het plaatje bij je naam een kleurtje te gaan geven..