Privacyvoorvechters China en Iran verwijderen Facebook voor hun inwoners

'De vorming van je politieke opinie moet in alle vrijheid kunnen plaatsvinden'

Vanwege het schandaal met Cambridge Analytica overwegen steeds meer mensen hun Facebook-profiel te verwijderen. Voor veel mensen voelt dat echter als een druppel op een gloeiende plaat. Gelukkig zijn er ook regeringen die privacy hoog in het vaandel hebben staan: zo verwijderen China, Iran en Cuba Facebook voor al hun inwoners.

In China is Facebook verboden door de Communistische Partij China (het Chinese equivalent van de Piratenpartij). Partijleider Xi Jinping legt de maatregel uit: “Stel je een organisatie voor die alles van je weet. Waar je woont, met wie je omgaat, wat je koopt. Die je volgt overal waar je gaat. Zo’n organisatie is Facebook. Zoiets kunnen wij niet tolereren binnen onze landsgrenzen.”

Ook in Iran is geschokt gereageerd op het bericht dat gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers zijn gelekt. De Raad der Hoeders (het Iraanse Bits for Freedom) noemt de privacyschending onaanvaardbaar: “Zeker als je bedenkt dat die informatie is gebruikt om het stemgedrag van mensen te beïnvloeden. De vorming van je politieke opinie moet in alle vrijheid kunnen plaatsvinden. Daarom beschermen wij de Iraniërs tegen deze misdadige praktijken”, aldus grootayatollah Ali Khamenei.

Raúl Castro (de Cubaanse versie van vijf bezorgde studenten) pakt het nog wat grondiger aan. Hij heeft uit voorzorg het hele internet verboden. “Nu is het Facebook dat in opspraak raakt, maar het probleem is natuurlijk veel groter. Google, Amazon, Hyves, al die bedrijven weten veel meer van jou dan je lief is.”

Mark Zuckerberg (de Amerikaanse variant van een lul) wil graag het vertrouwen van de betreffende landen herstellen: “Facebook kan een rol spelen bij het opbouwen van een betekenisvolle relatie tussen deze regeringen en hun inwoners. Ik bied graag mijn hulp aan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heerlijk het lijkt mij een utopie dat de regering zijn verantwoordelijkheid neemt er en voor zorgt dat willekeurig welk bedrijf geen enkel gegeven van mij opslaat, dat lijkt me absolute vrijheid, heerlijk ik kan alleen maar dromen van z’n realiteit

Reageer
gravatar

Heren mededictatoren, zullen we volgende week in mijn paleis een manifest opstellen? Onder het genot van een drankje en een paar excecuties.

Reageer
gravatar

Nou ja, in ieder geval worden de mensen in die landen op school nog geleerd om te kunnen schrijven. Bovendien lijken rooksignalen (voorloper van het internet) er nog uitstekend te voldoen.

Reageer
gravatar

Dit verhaal geeft toch maar weer aan dat je blij moet zijn dat we niet in zo’n land wonen.

Moet er niet aan denken dat in Nederland Facebook verbannen wordt. Waar moet ik anders bijvoorbeeld mijn nieuws halen dat ik fijn vind om te lezen.

Ik word ge-like-t dus ik besta.

Corrie.

Reageer
gravatar

En gelukkig is Weibo spic & span schoon!
Daar hebben wij wel voor gezorgd.

Leden van het volkscongres, APPLAUS!!
Goed gedaan.

Gaan wij over naar het volgende punt: mijn levenslange benoeming, en de vastlegging daarvan en van mijn mening in het algemeen in de grondwet.

Beste leden: de groene knop uiteraard.
99%, goed gedaan.

De technisch onvolkomenheid van die ene procent wordt NU afgevoerd.

Xi Jinping,
secretaris-generaal van de Communistische Partij van China,
president van de Volksrepubliek China,
voor altijd

gravatar

@koffiepraat: Bedankt, na een half uurtje op de site Weibo te hebben gekeken krijg ik nu op Facebook aanbiedingen van Aliexpress en Banggood.