Shutterstock / Yuriy Mazur

Ster waar opa van Tony (8) nu woont is tienduizenden jaren geleden al geëxplodeerd

Voortleven van grootvaders in dood stuk kosmos volstrekt onmogelijk

Toen opa zeven maanden geleden overleed, vertelden de ouders van Tony (8) dat hij nu op een ster woont. Sindsdien kijkt de kleinzoon elke avond voor het slapen gaan uit het raam om opa goedenacht te wensen, zonder te beseffen dat de ster waar hij elke avond naar praat tienduizenden jaren geleden al is geëxplodeerd.

“Opie woont nu daarboven”, verzucht Tony elke avond als hij zijn gezichtje tegen het raam drukt en wijst naar een hemellichaam dat al zeker tachtigduizend jaar geleden supernova is gegaan en waarvan het restje materie in de kern (vooral ijzer en kobalt) het oneindige in is geslingerd.

“De ster in kwestie is geëxplodeerd lang voordat onze voorouders voor het eerst Afrika verlieten. Alleen al daarom is het fysiek onmogelijk dat de opa van Tony daar tegenwoordig woont”, legt astrofysicus Andoni Pacheco uit. “Bovendien, in het volstrekt onaannemelijke geval dat opa op een of andere manier levend in de buurt zou zijn van een ster van het type waar zijn kleinzoon elke avond rond bedtijd naar wijst, zouden de daar aanwezige zwaartekracht en straling hem vervormen op een manier waar wij wetenschappers ons al nauwelijks iets bij voor kunnen stellen, laat staan een kind van acht jaar oud.”

Volgens Pacheco is het absoluut onmogelijk dat er zich ook maar iets bevindt in de dode ruimte in de kosmos waar Tony naar kijkt, en al helemaal geen grootvaders. “Dat Tony denkt dat zijn opa hem vanaf die plek gezelschap houdt is een illusie. Die ster staat zo ver bij ons vandaan dat jij en ik en Tony en de hele mensheid op het moment dat we er ook maar van zouden mogen dromen om er ooit bij in de buurt te komen al lang en breed zijn uitgestorven.”

Dit artikel verscheen eerder op El Mundo Today.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tegenwoordig een bekende opmerking van goede maar materialistische dan wel kort door de bocht atheïstische ouders die toch niet ongevoelig willen zijn. Ze zeggen ook wel dat opa niet alleen naar een ster is gegaan maar zelf een ster is geworden.
Er is nog een andere wijdverbreide variant die hiervan uitgaat en geen strikt atheïsme of wetenschap is maar bijgeloof: dat als de mensheid vergaat zij subiet naar een of andere ver verwijderde ster verhuist, dat is beslist niet het geval. Ook in het universum zijn er toelatingseisen en bestaan er mislukkingen die helemaal van voren af aan mogen beginnen: in dat geval wordt opa meer zoiets als een amoebe. Niettegenstaande alle statistieken snapt men in de kansenberekening blijkbaar rationeel niet het risico noch het verband tussen de tijd die je hebt en de ruimte die je krijgt.

Reageer
gravatar

Ach Maiteya,
De domste en de meedogenlozen vinden is hun laten zoeken.
Zo te zien is buiten alle stastieken.

De gedachten buiten jezelf is niet zomaar voor iedereen vatbaar.

gravatar

Dat U Dat Maar Weet!

Laten we het dan nu gaan hebben over:
– ‘Got’, ‘alla’, ‘vliegend spaghettimonster’, …
– Koning.
– ‘Sinterklaas’ & ‘Zwarte Piet’.
– ‘Paashaas’.
– ‘Referendum’ & ‘kroonjuwelen’.
– Nobelprijs voor de vrede, Aung San Suu Kyi, Obama, …

Aanvullingen altijd mogelijk.

Reageer