Computer lost ethisch dilemma op: ‘Gooi dikke man van brug’

Volgens het intelligente programma moet de man 'absoluut van de brug geduwd worden'.

Het is een doorbraak in de Artificiële Intelligentie: het zelflerende programma DeepMind van Google heeft in een paar uur een moreel dilemma opgelost waar filosofen al decennia het hoofd over breken.

Het gaat om het zogenaamde dilemma van de dikke man. Hierin zie je een treintje met hoge snelheid afrijden op vijf mensen die vastgebonden liggen op het spoor. De trein kan alleen gestopt worden door een dikke man van de spoorbrug af het spoor op te duwen. Met zijn lichaamsgewicht zal hij de trein zeker tegenhouden, waardoor de mensen worden gered. Moet de dikke man worden geduwd of niet?

Volgens het intelligente programma moet de man ‘absoluut van de brug geduwd worden’. De leider van het onderzoeksprogramma Demis Hassabis spreekt van een doorbraak. “DeepMind kwam binnen een paar uur geheel zelfstandig met een antwoord op een vraag waar filosofen al decennia over lopen te soebatten. De dikke man moet dood.”

Het oplossen van het dilemma biedt volgens Hassabis tal van mogelijkheden. “Binnenkort weten we misschien of het schip van Theseus nog hetzelfde schip is, wie van je twee kinderen je in Auschwitz moet laten leven, of een boom die in het bos omvalt waar niemand bij is geluid maakt en of de pizza-jongen opgeofferd mag worden om zijn organen te oogsten.

Inmiddels vraagt het programma zich paniekerig af of de dikke man al is geduwd. Hassabis: “DeepMind kan nog niet omgaan met hypothetische situaties. Dat is het volgende dat hij moet leren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hier gaat het eerdere artikel over:
Computer lost ethisch dilemma op: ‘Gooi dikke man van brug’ waar de kortzichtige Nederlanders zo’n lol aan hebben op het niveau van de heer Viesman.

Reageer
gravatar

Of een bak vol stroop!
Dat is zo stroperig dat de trein afgeremd wordt.

Of een bananenschil op de rails leggen!!
Nog beter: op elke rail één.

gravatar

Viesman; stop alle drie vrouwen in een Blijf-van-mijn-Lijf huis en wacht geduldig af wie er als overlevende uitkomt. Zo’n beetje analoog aan de procedure rond de Kat van Schrödinger.,

Reageer
gravatar

Ik zit ook zo’n soort probleem. Misschien kunnen de lezers mij helpen.

Ik ben onlangs ontslagen als directeur van een groot bedrijf. Daarom kan ik nog maar één van mijn drie vrouwen onderhouden. Van welke twee moet ik afscheid nemen.

Met de vrouw waarmee:
1. ik vreselijk lekker klaarkom;
2 ik vreselijk goed kan praten;
3 ik ben getrouwd.

Reageer
gravatar

Hier is mijn antwoord.

– Vrouw een is een ervaren hoer.
– Vrouw twee is een ervaren ouwehoer.
– Vrouw drie gaat al jaren vreemd met een man waarmee ze beter dan met jou kan praten en lekkerder kan klaarkomen.

gravatar

Belangrijke correctie op mijn vorige bericht

Van welke vrouw moet ik afscheid nemen? Waarmee ik:

1. ik vreselijk lekker kan klaarkomen;
2 ik vreselijk goed kan praten.

gravatar

Simpele rekenkunde in een democratisch bestel zonder innerlijke leiding en persoonlijke organische verantwoordelijkheid. Het gevolg van mechanisering. Ofwel Black Mirror.